Technische fietstermen deel 1: de e-bike ontrafeld

0

Een fiets is op zich niet zo ingewikkeld. Maar lees je erover dan stuit je soms op lastige termen, zeker sinds de opkomst van de e-bike. Wij verduidelijken een reeks begrippen voor je. Deel 1: de e-bike ontrafeld.

Diepteontlading: doordat de accu vanzelf leegloopt komt hij in een oneindige, onherstelbare slaapstand terecht

Actieradius

Dit staat voor hoeveel kilometer je kunt fietsen met je e-bike op een volle accu. Dat hangt uiteraard af van de capaciteit van de accu (zie Wattuur hieronder), maar ook van het rijgedrag en de omstandigheden: als je bergop rijdt met maximale ondersteuning, trek je de accu natuurlijk snel leeg. Daarom zeggen fabrikanten vaak iets als: ‘Bereik tot 75 kilometer.’ Zo ­zitten ze altijd goed: slim!

Lees ook: Technische fietstermen deel 2: de e-bike nog verder ontrafeld

BMS

Het Battery Management System is software die de accu ‘bewaakt’. De accu van een e-bike bestaat uit tientallen ­c­ellen, en het doel van het BMS is om al deze cellen optimaal samen te laten werken en zo de levensduur te optima­liseren. Het systeem reguleert bijvoorbeeld de laadspanning van de afzonderlijke cellen, stopt het laden als de accu vol is en beschermt ’m tegen over­verhitting en volledige ­ontlading.

Ongeveer zien hoe de binnekant van een accu eruit ziet? Bekijk deze video.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Diepontlading

Dit is iets wat je zeker níet wilt hebben met je e-bike: de accu is dan zodanig leeg dat hij niet meer opgeladen kan worden en rijp is voor de sloop. Dit gebeurt als je een (bijna) lege accu lange tijd niet oplaadt: doordat de accu vanzelf leegloopt (de zogeheten zelfontlading) komt hij uiteindelijk in een oneindige, onherstelbare slaapstand terecht. Regelmatig voeden dus!

Lees ook: Accutips e-bike: 15 stuks verzameld

Laadcyclus

Elke accu heeft een maximaal aantal keren dat je hem volledig kunt opladen, daarna moet hij vervangen worden. Dit wordt berekend in laadcycli: het aantal keren dat de accu virtueel van volledig leeg tot 100 procent is opgeladen. E-bike-accu’s (meestal lithiumbatterijen) hebben in de regel een levensduur van 500 tot 1000 cycli. Het is belangrijk om de accu minimaal eens per maand te laden en te ontladen, en om de laad­cyclus zo klein mogelijk te houden. Haal de accu dus van de lader zodra hij vol is, zo gaat de accu langer mee.

Elke accu heeft een maximaal aantal keren dat je hem volledig kunt opladen

Wattuur (Wh)

De capaciteit van een e-bike-accu druk je uit in Wattuur (Wh). Deze ligt in de regel tussen de 200 en 600 Wh, maar er zijn tegenwoordig ook accu’s met een capaciteit van 750 Wh. Gemiddeld kun je met 100 Wh zo’n twaalf tot veertien kilometer fietsen, blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond – getest op een ­parcours van vijf kilometer met een flink viaduct, windkracht 4, een snelheid van 25 kilometer per uur en matige inspanning. Tel uit je behoefte!

Lees ook: Heikel punt: accubrand

Mis je nog wat?
Al heel wat opgestoken van deze lijst, maar je mist nog een term?
We horen graag welke! Laat het ons weten via redactie@fietsactief.nl

Tekst: Elias de Bruijne Beeld: Ronald van der Boon

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.