EuroVelo 5 in België is Fietsroute van het Jaar 2023

0

De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht bekroond met de eretitel Fietsroute van het Jaar 2023. De EuroVelo 5 volgt het spoor van een oude pelgrimsroute van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië.

De route leidt langs het Belgische Dinant, mooi gelegen aan de Maas

EuroVelo 5: Fietsroute van het Jaar

De juryleden, bestaande uit de (fiets)reisjournalisten Jessica de Korte – bekend van FietsActief! – Mirre Oost en Bert Sitters, waren bijzonder gecharmeerd van de enorme afwisseling van de route. Zo tref je volop natuur, industrieel erfgoed én fiets je door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook is het fijn dat een groot deel van de route over fietspaden verloopt en niet gewoon langs de doorgaande weg. Verder scoorde de route hoog op bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met ov, voorzieningen als bankjes en picknicktafels en de aanwezigheid van informatieborden.

Het weidse fietspad naar Hotton

Pelgrimsroute naar Rome

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.

Een plaatje: de Ourthe

Dwars door Brussel

Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar die zwaardere stukken zijn kort en hebben ook wel weer iets authentieks.

Meer informatie over de EuroVelo 5 vind je HIER

Zo dwars door Brussel ga je dus

Beelden: Bert Sitters

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.