Op de fiets door het Paderborner Land: 3 routes

0

Op nog geen twee uur rijden van de grens vind je midden in Westfalen het Paderborner Land. Een heerlijke fietsregio die verrast met een goed uitgezet routenetwerk, volop culturele bezienswaardigheden en gevarieerde natuur.

Schloss Neuhaus in Paderborn

Paderborner Land: variatie én een goed fietsroutenetwerk

Bijna nergens in Duitsland vind je zo’n grote diversiteit aan landschappen. In het Paderborner Land  fiets je door riviervlaktes, door de uitlopers van het Sauerland, het bosrijke Eggegebergte, het mysterieuze karstlandschap van de Paderborner hoogvlakte, en het prachtige duinenlandschap van de Senne. Goed voor een afwisselende vakantie, met de levendige steden, interessante musea, gezellige restaurants én een goed uitgezet fietsroutenetwerk.

Gevarieerd fietsen met de Paderborner Land Route

Wil je de diversiteit van de hele regio leren kennen en veel verschillende bezienswaardigheden ontdekken in één fietsvakantie? Dan is de Paderborner Land Route ideaal. De populaire 250 kilometer lange route brengt je langs al het moois van de streek. De zes etappes voeren door de Senne, het Sauerland, het Teutoburgerwoud en het Eggegebergte.

De bronnen van de Ems, de prachtige heide van de Senne, het klooster Dalheim en het Gartenschaupark zijn enkele van de must-sees die je treft. Hoogtepunt van de route is Paderborn zelf, een moderne, waterrijke stad met een rijke historie. Naast Paderborn zijn ook de wat kleinere steden Büren, Delbrück en de kuuroorden Bad Lippspringe en Bad Wünnenberg een bezoek waard.

Prachtige kleuren langs de EmsRadweg

De EmsRadweg is een van de bekendste fietsroutes van Noord-Duitsland. Bij veel Nederlanders erg geliefd vanwege het verloop langs het water (vlak fietsen!) en de ligging dichtbij de grens. De route is 375 kilometer lang en volgt de rivier de Ems vanaf de bron tot aan de monding in de Noordzee.

Het bijzondere aan de route is dat je de Ems letterlijk ziet groeien: van een ministroompje tot aan een grote rivier met cruiseschepen. Onderweg fiets je door prachtige natuurgebieden en karakteristieke dorpjes. De EmsRadweg start midden in het Paderborner Land, in het historische Hövelhof waar de Ems ontspringt in een wel 500 meter lang brongebied. Hier vind je het Ems-Informatiecentrum, een leuk interactief uitstapje waarbij je van alles te weten komt over de rivier en haar bronnen.

Lekker authentiek: schapen op de heide van Hövelhof

Geschiedenis beleven met de Römer-Lippe-Route

De 300 kilometer lange Römer-Lippe-Route loopt van Detmold naar Xanten en laat je kennismaken met de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio. De route start bij het Hermannsdenkmal in Detmold: dit is de plek waar vorst Arminius tijdens de slag bij het Teutoburgerwoud de Romeinse troepen versloeg. De Römer-Lippe-Route volgt naast de voetsporen van de Romeinen ook de rivier de Lippe, die in Bad Lippspringe ontspringt. Met zijn kalme verloop de ideale rivier om met de fiets te volgen.

Bad Lippspringe is een erkend kuuroord in het Paderborner Land, neem hier een kijkje in het Gartenschaupark. De route brengt je verder naar het indrukwekkende openluchtmuseum in Detmold, de stad Paderborn en de Lippesee, een heerlijke plek voor een picknick onderweg. De tocht eindigt bij het archeologisch park in Xanten.

Paderborn is een mooi stadje met zijn historische raadhuis.

Informatie

  • Het hart van het Paderborner Land – Paderborn – ligt 300 kilometer van Utrecht. Zowel met de auto als met de trein prima te bereiken.
  • Veel handige informatie over fietsroutes, gps-gegevens, brochures, kaarten, uitstapjes en accommodatie vind je op PADERBORNER-LAND en op PADERBORNER LAND ROUTE

Beeld: Tourismus Paderborner Land

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.