Welke route zou jij kiezen? Fietsroute van het Jaar 2023

0

Drie Europese fietsroutes maken kans op de eretitel Fietsroute van het Jaar 2023. De Kastelenroute op het Deense eiland Fyn, de EuroVelo 5 in België en de Vänerleden in Zweden. Welke route zou jij het liefst willen rijden?

Fietsroute van het Jaar 2023

De Kastelenroute loopt over meerdere Deense eilanden beeld: Knud Mortensen

Fietsroute van het Jaar 2023

Iedere route heeft haar eigen charme. Zo gaat de EuroVelo 5 dwars door Brussel, maar ook door een rustiger België, over voormalige spoorbanen en jaagpaden. De Kastelenroute loopt over meerdere Deense eilanden, met heerlijke stranden, verrassende dorpen en bijzondere landhuizen. De Vänerleden – rondom het grootste meer van Zweden – is ideaal voor de meer avontuurlijke fietser.

Drie juweeltjes

De werkzaamheden aan nieuwe fietsroutes in Europa liepen in corona-tijd nog wel eens vertraging op. Daarom viel een aantal routes af, die hopelijk volgend jaar kunnen meedingen. Alsnog staan er drie echte juweeltjes op de nominatielijst. De juryleden beoordeelden de routes op criteria als bezienswaardigheden, wegdek, bewegwijzering, fietsfaciliteiten, bankjes en obstakels.

Lastig kiezen!

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing. Op vrijdag 24 februari, tijdens de eerste dag van het event in Jaarbeurs in Utrecht, maakt de jury de winnende route bekend. Het zal niet makkelijk zijn om te kiezen!

De genomineerden

Kastelenroute – Denemarken – 660 kilometer

Het eiland Fyn doet wat aan ‘onze’ Waddeneilanden denken. De fietser wordt getrakteerd op fraaie uitzichten over zee, strandjes, havens, pittoreske plaatsen en imposante landhuizen. In het binnenland kun je boven de akkers roofvogels spotten. De route doet ook kleinere eilanden aan, die heel sfeervol zijn. Op Ærø fiets je bijvoorbeeld door een oude nederzetting met veel creatieve winkeltjes. Vanaf de boot zijn met een beetje geluk dolfijnen te zien. Het wegdek is geschikt voor de meeste soorten fietsen, maar af en toe zitten er gravelpaden tussen, die langs de mooiste plekken voeren. De route is duidelijk aangegeven met een kasteel op de bordjes. Kijk ook op: Herregårdsruten

Fietsroute van het Jaar 2023

De route is duidelijk aangegeven met een kasteel op de bordjes

EuroVelo 5 België – 407 kilometer

De EuroVelo 5 brengt je van het westen naar het oosten van België, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks. Kijk ook op: Eurovelo Belgium

Fietsroute van het Jaar 2023

Je fietst deels over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk: je komt ook dwars door het centrum van Brussel

Vänerleden – Zweden – 640 kilometer

De Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. Je fietst niet vaak naast de oever, maar slingert langs een hoop andere meren. De route gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal falurode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn klimmetjes. Niet voor iedereen geschikt, maar perfect voor de meer avontuurlijke fietser. Je komt kilometers lang niemand tegen, alleen een paar herten en roofvogels. In de zomer wordt op bijzondere plekken – van een watermolen tot een oude papierfabriek – koffie met zelfgemaakte taart geserveerd. Aan het meer liggen mooie campings. Niet alleen de natuur en bezienswaardigheden maken het fietsen tot een feestje, ook de Zweden zelf. Kijk ook op: Vänerleden

Fietsroute van het jaar 2023

De Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden

Kijk voor meer informatie op de website van de FIETS EN WANDELBEURS

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.