Ontdek foodie bestemming Zuid-Zweden op de fiets

0

Zuid-Zweden ontwikkelt zich steeds meer als de culinaire bestemming van Zweden, met aandacht voor lokale ingrediënten direct uit de natuur, duurzaam koken en Scandinavische smaken. Ontdek bijvoorbeeld deze leuke adressen in Småland. Mét fietsuitleen en -routes!

Geniet van versgevangen rivierkreeft bij Wallby Säteri in Småland

Eten als belevenis in Zweden

Hier draait het om authentieke foodie-belevenissen en back-to-nature gerechten, maar ook high-end dineren en Zweedse wijnen. In het najaar is Zuid-Zweden de ideale bestemming voor een culinaire rondreis, want dit is de tijd van de rivierkreeft en verse herfstproducten uit de natuur.

Rivierkreeften vangen bij Wallby Säteri

Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, breekt in Zweden het rivierkreeftenseizoen aan. Bij Wallby Säteri in Småland kun je deze traditie uitgebreid meevieren en -proeven. De versgevangen kreeftjes worden tijdens de Kräftskiva (kreeftenfeest) gegeten met knäckebröd, bier en schnaps. Bezoekers kunnen hier overnachten in de traditionele rode huisjes en in de vroege ochtenduren getuige zijn van de kreeftenvangst. Je kunt meevaren met de vissersboten op het meer of langs de oevers lopen waar netten uitgezet zijn. De vangst van de dag wordt gekookt en bij het diner ’s avonds geserveerd.

Leenfietsen en een picknickrugzak

Vanuit dit leuke adresje kun je mooie fietstochten maken door de tuin van Småland, met een eventuele stop bij de zwembaai. Er zijn standaard fietsen van verschillende maten te leen volwassenen voor kleine avonturen. Als je op zoek bent naar iets geavanceerders, zoals een mountainbike of een gravel- of racefiets, dan zijn deze niet gratis. Deze moet je ook even reserveren. Helemaal leuk: boek er met een een rugzak met koffie & picknick bij! Routes hebben ze ook voor je, van 6,5 tot 65 km. Meer informatie over de fietsroutes vind je HIER. 

Växjö, paradijs voor fijnproevers in Zweden

Culinaire hoofdstad Växjö

Leuk om mee te pikken als je hier toch in de buurt bent: de culinaire hoofdstad van Småland, Växjö. Las onderweg hiernaartoe een pauze in bij Kastebergs Gård in Ljungby: een familiebedrijf met boerderij, winkel en klein café. De stad Växjö is een must voor fijnproevers met Restaurant PM & Vänner aan de top. Het fine dining restaurant (goed voor een Michelin ster) serveert een moderne interpretatie van de regionale keuken van Småland. Kenmerken: eclectische gastronomie en lokale smaakbommetjes, maar bovenal gezellig en sfeervol. Als je toch in Växjö bent, breng dan een bezoek aan de ‘Ecobacken’, waar diverse groenten worden verbouwd midden in de stad. De groenten worden gebruikt in de lokale restaurants en verkocht op de markt in het centrum van de stad.

Beeld: Visit South Sweden 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.