Fietsen langs Werelderfgoed in Saksen-Anhalt

0

Nergens vind je zo veel cultureel Werelderfgoed als in Saksen-Anhalt. De regio in Midden-Duitsland is een van de meest veelzijdige deelstaten van het land. Van de Harz tot de Elbe, Lutherstad Wittenberg en Bauhausstad Dessau: je kunt er de mooiste fietstochten maken. We tippen twee routes.

Sfeervol en herfstig Wittenberg

Fietsen in het spoor van Luther 

DEZE FIETSROUTE in het spoor van Luther is ongeveer 23 kilometer lang en voert je over de Elbe, door de prachtige Elbe-vlaktes en langs een aantal meren. De route begint in Lutherstad Wittenberg. Op verschillende plekjes in de historische binnenstad vind je de Cranach-hoven. De beroemde kunstenaar Lucas Cranach de Oude had hier zijn atelier en drukkerij, waar de bijbelvertaling van Maarten Luther gedrukt werd. Vooral het Cranach-huis van Markt 4 is een bezoek waard; hier maak je kennis met oude technieken van de boekdrukkunst.

UNESCO-stad Quedlinburg © Frans Boxler

Op steenworp afstand ligt de slotkerk – het bekendste gebouw uit de reformatiegeschiedenis. In 1517 spijkerde Luther hier zijn 95 stellingen op de poort. In de slotkerk vind je ook het graf van de reformator. Pik meteen het panorama-kunstwerk Luther 1517 van Yadegar Asisi mee. Op dit reusachtige ronde kunstwerk van meerdere etages staan de gebeurtenissen in Wittenberg in de tijd van de reformatie afgebeeld. Na een uitgebreide sightseeing ronde in de Lutherstad fiets je naar tuinenrijk Dessau-Wörtliz.

Chranachhuis in Lutherstad Wittenberg © Michael Bader

Langs de bouwwerken van het Bauhaus 

Vanuit welke richting je Dessau ook bereikt, het reusachtige glazen, vierkante Bauhaus Museum valt niet te missen. Van binnen is het gebouw minstens zo interessant: de collectie van de stichting Bauhaus Dessau bestaat uit circa 50.000 verzamelobjecten uit de geschiedenis van de wereldberoemde kunstschool. Fiets je DEZE BAUHAUSROUTE dan ben je binnen een paar minuten in het dennenbos, waar de door Walter Gropius ontworpen Meesterhuizen staan.

De route brengt je verder naar het landschapspark Kühnauer, aan de zuidoever van het gelijknamige meer. Een idyllisch wijnbergkasteeltje in de stijl van een Italiaans landhuis is hier de ideale plek voor een picknick. Na een overnachting in Dessau – wie weet in het voormalige Bauhaus-atelier – kun je een stevige fietsroute aan: de GARTENREICHROUTE Fürst-Franz neemt je mee in een grote kring rond Dessau door het prachtige tuinenrijk en het biosfeerreservaat Mittelelbe. Onderweg ontdek je allerlei kastelen en droomtuinen, zoals het Slot Oranienbaum.

– Baushausgebouw in Dessau-Roßlau © Michael Deutsch

Slenter langs vakwerk in Quedlinburg 

Even zin in een uitstapje ter afwisseling van het fietsen? In de 1000 jaar oude stad Quedlinburg slenter je langs ruim 2000 vakwerkhuisjes. De binnenstad is geheel autovrij. Quedlinburg laat zich het beste beleven tijdens een STADSWANDELING vanaf het oude centrum tot boven aan de Schlossberg.

De tour geeft inzicht in de vakwerkbouw van de afgelopen zes eeuwen en slaat een brug tussen bouwkunst, geschiedenis en het leven in het Quedlinburg van toen. Eenmaal op de berg word je opgewacht door de stiftkerk St. Servatius, waar eeuwenoude schatten verborgen liggen. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de vakwerkdaken van Quedlinburg en de Harz.

Praktische informatie
De deelstaat Saksen-Anhalt op gemiddeld een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en is ook met de trein goed te bereiken. Meer informatie over de beschreven routes en bezienswaardigheden zijn terug te vinden op WELTERBE SACHSEN ANHALT 
Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, denk aan hotels, vakantiehuizen, campings en pensions. Meer informatie over bezienswaardigheden, horeca, brochures en routes vind je op VAKANTIELAND SAKSEN ANHALT

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.