Tern Quick Haul P5i e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Tern Quick Haul P5i e-bike: ‘Een soort bedrijfsbusje, maar dan zonder bijtelling, parkeer- en emissiezones‘.

Tern Quick Haul P5i

Een mooi alternatief voor een bedrijfsbusje

Tern Quick Haul P5i

Het is een soort bedrijfsbusje, maar dan zonder bijtelling, parkeer- en emissiezones. Met de compacte Tern Quick Haul e-bike, een elektrische cargofiets, vervoer je je complete onderneming van hot naar her door de stad. De fiets is compact en toch lang, en uitgevoerd met stevige ­dragers voor en achter. Achterop past met gemak een uitvouwbaar krat en je kunt eventueel fietstassen aanhaken. Een mooi alternatief voor een bedrijfsbusje, en je kunt er ook passagiers mee vervoeren.

Ervaringsdeskundige Olga heeft een soortgelijke fiets

Rijeigenschappen

Olga te Braake is docent en moeder van twee, en heeft een soortgelijke cargofiets. Die heeft net als deze Tern voldoende ruimte voor twee kinderzitjes. “Hij heeft een laag zwaartepunt, hydraulische schijfremmen en door de middenmotor voelt de ondersteuning heel natuurlijk aan. Natuurlijker dan fietsen met een achterwielmotor. Fijn is ook de lage instap. Bij een stoplicht is dat heel praktisch. Heb je een extra vervoermiddel nodig en je wilt geen tweede auto kopen, dan zou ik de Tern aanraden. Helemaal met kleine kinderen.” Haar eigen fiets heeft 24 inch wielen, de wielen van de Tern zijn 20 inch. Dat vindt Olga een nadeel. “Daardoor rijdt de P5i een beetje als een vouwfiets.”

De ondersteuning voelt heel natuurlijk aan

Model & techniek

De Tern Quick Haul heeft vier uitvoe­ringen: D7i, D9, P5i en de P5i RBN. Overeenkomsten zijn de Bosch-middenmotor en Bosch 500Wh-accu achter de staande buis. Verschillen zitten ’m in de ­onderdelengroepen. De wielbasis (afstand tussen de assen van het voor- en achterwiel) is 115 ­centimeter. Bij een standaard e-bike is dit zeker 5 centimeter korter.

180 millimeter remschijven en Schwalbe Big Apple-banden van 55 millimeter

De P5i heeft een oversized aluminium frame met een stalen voorvork en een alu­minium zadelpen en stuurpen – beide zijn in hoogte verstelbaar. Het Atlas QX Rack-bagagerek is 40×45 centimeter en heeft een laadcapaciteit van 60 kilo achter. De voordrager van onze testfiets kan 20 kilo aan – die wordt alleen niet standaard geleverd. De fiets is geschikt voor mensen van 1,60 tot 1,95 meter. Neem je een kortere zadelpen (350 millimeter), dan is hij te berijden voor mensen vanaf 1,45 meter. De Bosch Performance Line-middenmotor met 65Nm torque heeft een 500Wh-accu en Purion-display. De Shimano Inter 5-E onderdelengroep is speciaal voor e-bikes. De fiets heeft 180 millimeter remschijven en Schwalbe Big Apple-banden van 55 millimeter.

Ketting…

Opvallend

Van een afstandje lijkt de Quick Haul op een vouwfiets, maar dat is-ie zeker niet. Je kunt wel van alles inklappen, maar het frame bestaat gewoon uit één stuk. De kleine wielen zorgen voor wat nerveus stuurgedrag en je moet net iets alerter zijn met insturen. Maar, zo zegt ervaringsdeskundige Olga, dat went snel. “Het is een fijne fiets”, beaamt ze, om toch met een kritische noot te eindigen: “Zo in de standaarduitvoering vind ik ’m wel wat prijzig.”

…en dus een derailleur

Merk

Tern ontwerpt, produceert en verkoopt sinds 2011 fietsen vanuit Taipei, Taiwan. Inmiddels heeft het kantoren in de VS, China, Finland en het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste producten van het bedrijf zijn vouwfietsen, elektrische fietsen en fietsaccessoires, die momenteel in 65 landen worden verkocht.

De Quick Haul lijkt op een vouwfiets, maar is dat niet. Je kunt van alles inklappen, maar het frame bestaat gewoon uit één stuk

Plussen & ­minnen

+ mooi
+ handig
+ fijne Bosch-middenmotor
– geen slot
– prijzig in basisuitvoering

De Tern Quick Haul P5i e-bike kost € 3.499,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.