Fiets eens langs Luxemburgse design wijndomeinen

0

De Luxemburgse regio Moselle staat in het najaar volledig in het teken van wijn. Leuk om te ontdekken op de fiets: rijd de unieke architectuurronde ‘Vin Mosel’ langs bijzondere design wijndomeinen!

Wijndorp Ahn in de Mosselle

Wijndorp Ahn in de Mosselle

Ontdek de Mosselle wijnregio

Mosselle, zo’n 20 km van de hoofdstad Luxemburg Stad, beschikt over 1295 hectare gecultiveerde druivenplantages verdeeld over 65 wijnproducenten. Nergens in Europa vind je zoveel verschillende druivensoorten en wijnen op zo’n klein oppervlak: van een Riesling, Pinot Blanc tot een Pinot Gris, Gewürztrainer en regionale specialiteiten zoals Spätlese (late oogst), Äiswäin (ijswijn) en Stréiwäin (strowijn). En de grens naar de buurlanden ben je zo over, met de unieke architectuurronde ‘Vin Mosel’ langs bijzondere design wijndomeinen.

Vin Mosel: route langs design wijndomeinen

Wie wijnhuizen associeert met donkere kelders en stoffige wijnflessen, krijgt een heel ander beeld tijdens de wijnroute Vin Mosel. De route combineert de drie Moezellanden Frankrijk, Duitsland en Luxemburg en leidt langs de mooist wijndomeinen en -dorpen met opmerkelijke architectuur. Hier proef je niet alleen de beste Moezelwijnen, maar kun je meteen genieten van architectonische trends en bijzonder design. Via de website Via Mosel – KLIK HIER – kun je zelf je eigen route plannen langs verschillende deelnemende wijnhuizen. Fietspaden staan al aangegeven op de kaart.

 

Paradepaardje van Luxemburg: Crémant de Luxembourg

Langs de oevers van de rivier de Moezel tussen Schengen en Wasserbillig vind je prachtige rivierlandschappen, historische wijndorpen, hedendaagse architectuur en gastronomische hoogtepunten. Zeker niet missen: de gerenommeerde Crémant de Luxembourg, een mousserende kwaliteitswijn. Sinds 1991 mag de naam “Crémant” worden gebruikt voor een wijn, mits aan de wettelijk voorgeschreven voorwaarden wordt voldaan, waaronder de selectie van de druivensoort, de samenstelling van de cuvée en het tijdstip van de gistbewaring.

De leukste wijnfestivals langs de Moezel in de herfst

De Moezel en de naastgelegen wijngaarden op een bijzondere manier beleven? Dat kan tijdens deze evenementen en festivals dit najaar:
Mosel Licht und Flammen – 21/22 oktober 2022
Tijdens het tweedaagse evenement Mosel Licht und Flammen word je op en rond de rivier getrakteerd op spectaculaire licht- en muziekshows, met de wijngaarden als achtergronddecor. De projecties nemen je mee de geschiedenis in van deze regio en de bijbehorende wijncultuur. Te bewonderen vanaf de oever en zeven verschillende boten die tussen Wasserbillig en Remich op de Moezel varen.
Wine Lights Enjoy 2/3 december 2022
In de donkere decemberdagen laaf je je aan de lichtjes van het festival Wine Lights Enjoy. Tussen Wormeldange en Ahn loop je een 4,5 km lange wandelroute langs een licht- en kleurspektakel, met onderweg wijn en specialiteiten van verschillende wijnhuizen.

Pláátje: uitzichtpunt aan de Traumschleife Schengen

Stukje wandelen?

Wissel het fietsen af met een mooie wandeling: de Traumschleifen (Droomlussen) zijn drie prachtige wandelroutes rond de Duitse Saar-Hunsrück-Steig. De routes Palmberg à Ahn (9 km), Schengen – sans frontières (7,7 km) en Manternacher Fiels (9,6 km) zijn alle drie gecertificeerd door het Duitse Wandelinstituut. Hier wandel je tussen de wijngaarden, langs de rivier en door het heuvelachtige landschap.

Beeld: Christopher Arnoldi, André Schösser, FT Thomas Jutzler

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.