Gravelbiken in Graubünden: dwars door de Surselva

0

Zin in een uitdaging voor een mooie nazomer? De 66 kilometer lange route door de Surselva is een van de tien avontuurlijke tochten in Graubünden die speciaal geschikt zijn voor “gravelbikes”. Het is een pittige tocht, de Haute Route Mundaun, maar prachtig. Ook leuk om te doen met een E-MTB!

De route leidt dwars door de Surselva, een vakantieregio midden in het hart van de Alpen, tussen de bron van de Rijn en de Rijnkloof. Ver van massatoerisme en drukte kun je hier genieten van frisse berglucht, indrukwekkende panorama’s en een afwisselend landschap.

 Elektrisch fietsen in Zwitserland

Dit is ook een perfecte route om te rijden met een elektrische mountainbike, want er zitten nogal wat klimmetjes in. Na een eerste steile en lastige klim op een geasfalteerde weg, bijna zonder verkeer, rijdt je verder over grind. Een hoogteverschil van zo’n duizend meter verder nodigt het bergpension Bündner Rigi je uit voor een pauze. Hier heb je meteen de tijd om uitgebreid te genieten van het uitzicht over de Rijnkloof. Na een klein stukje door het bos kun je op de korte afdaling door het bergdorpje Morissen en verder naar Vella ook weer bijkomen, dit keer met zicht op de bergen en het Val Lumnezia. Op een mooie dag neem je zo een duik in het idyllische zwemmeer van Davos Munts boven Vattiz. Of ga lekker pootjebaden en las meteen een picknick in met wat lekkere streekproducten. De tweede klim van de dag overbrugt een hoogteverschil van zo’n tweeduizend meter naar de Alp Nova. Na een korte singletrail richting Alp Stavonas en over de hoogvlakte van Obersaxen begin je aan een lange afdaling naar de Rijn, die je op je gemak terugvolgt naar Ilanz. Klik hier voor alle info over de route.

Wat is gravelbiken eigenlijk?

Gravel is het Engelse woord voor grind. Deze “grindfiets” is een echte allrounder, waarmee je op de meest uiteenlopende ondergronden kunt rijden. Je bent dus compleet vrij om routes te kiezen: niet alleen geasfalteerde wegen maar ook bos- en weidepaden, kiezelweggetjes en eenvoudige singletrails openen zich voor je. De dikkere gravelbanden bieden grip, comfort, rolweerstand en bescherming tegen scherpe objecten op je pad. Het stuur van de gravelbike heeft een bredere en naar buiten gebogen ondergreep (‘flare’). Door deze greep heb je je fiets beter onder controle op een oneffen ondergrond en dat is veiliger. De Zwitserse Nathalie Schneitter, wereldkampioene E-MTB, omschrijft het zo: “Met de gravelbike hoef je niet meer af te stappen als het asfalt ophoudt.” In dit filmpje vertelt ze meer over de route. De smaak te pakken gekregen? Meer gravelbike routes in Graubünden vind je hier!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.