Bergen dichtbij huis: fiets eens door het Teutoburgerwoud

0

Op slechts drie uurtjes van Utrecht vind je het Teutoburgerwoud, een gevarieerde vakantieregio vol fietsavonturen, culturele bezienswaardigheden, rotsformaties en historische stadjes. Ga lekker fietsen en pik een stadswandeling mee door het leuke Blomberg!

De Externsteine bij Rheine in het Teutoburgerwoud

Bijzondere dichtbij bestemming in Duitsland

Het Teutoburgerwoud is zo dichtbij! Ideaal voor een paar dagen weg, maar je kunt er ook prima een hele fietsvakantie doorbrengen dankzij het rijke aanbod aan routes en attracties. Direct over de grens vind je bij het stadje Rheine bijvoorbeeld de Externsteine, zandstenen rotsformaties van wel veertig meter hoog. Zeker de moeite waard is ook een bezoek aan de cultuurstad Detmold met het gelijknamige residentieslot, het LWL-openluchtmuseum waar je de smid en de bakker aan het werk kunt zien en de Adlerwarte Berlebeck met de roofvogelshows.

Stadswandeling door Blomberg

Het lieflijke stadje Blomberg ligt midden in een groene en rustige omgeving. Loop hier ter afwisseling van het fietsen eens de 6,6 kilometer lange Blomberger stadswandeling. Van het historische stadscentrum met wel 250 vakwerkhuisjes slenter je door nauwe steegjes langs de middeleeuwse burcht. De route brengt je ook naar de Blomberger Weinberg, waar de Nelkenstädter Paradiesblick wijnen vandaan komen.

Slot Varenholz & de Ihmser Tor

Houd je van geschiedenis, breng dan ook een bezoekje aan slot Varenholz, een mooi voorbeeld van de Wezerrenaissance. Je kunt het slot van binnen bezichtigen. Natuurlijke historie vind je er ook, in de vorm van de oudste bomen van de Wezervlakte: de 250 jaar oude eiken die de Ihmser Tor worden genoemd. De Bierhöhe is daarna een leuk plekje om vanuit een ligstoel te genieten van een prachtig uitzicht over het Wezerbergland.

Fietsen langs de Wezer

Maar je komt hier natuurlijk ook om te fietsen. Dat je in het Teutoburgerwoud net zo heerlijk kunt fiets als wandelen bewijzen de vele gevarieerde fietsroutes – lang, kort, pittig, rustig, door stadje en langs rivieren. Ben je op zoek naar rust, wellness en ontspanning en wil je ook een dagje op de fiets doorbrengen, denk dan eens aan het traject tussen het kuuroord Bad Oeynhausen en het stadje Minden. Bad Oeynhausen is een kuuroord, in het kuurpark vinden vaak evenementen plaats. Zoals bijvoorbeeld Parklichter in augustus, met spectaculaire open air-concerten en imposant vuurwerk. Vanuit het centrum van Bad Oeynhausen fiets je een ruime 20 kilometer richting Minden door het vlakke rivierlandschap rond de Wezer, waarbij je voornamelijk het verloop van de Werre en de Wezer volgt.

Ontdek middeleeuws Minden

Ongeveer halverwege bevindt zich in Porta-Westfalica het monument van keizer Wilhelm.
Minden is een charmant stadje vol vakwerk en middeleeuwse steegjes. Maar het heeft ook een moderne kant met gezellige restaurants en een culturele bezienswaardigheden. En je vindt hier het grootste aquaduct ter wereld: een 341 meter lang brug die het Mittellandkanaal over de Wezer voert. Tijdens een boottocht kun je het aquaduct vanaf het water beleven, evenals een sluis met een hoogteverschil van maar liefst 13 meter.

Meer info

Algemene reisinformatie vind je HIER. Je bestelt er meteen de gratis wandel- en fietsrouteplanner met alle routes op een rijtje. Meer routes en bezienswaardigheden vind je ook op KOMOOT.

Het is niet alleen maar bergop, bergaf in het Teutoburgerwoud

 

Foto’s:
Fietsen door de heerlijke natuur © Teutoburger Wald Tourismus, F. Grawe
Kasteel Gehrden in Brakel © F. Grawe, Kulturland Kreis Höxter
Externsteine © Tourismus NRW e.V., Teutoburger Wald Tourismus

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.