Citytrippen én eilandhoppen aan de Oostzeekust

0

Wordt het deze zomer een stedentrip of een eilandbezoek? Het kan allebei, in Noord-Duitsland aan de Oostzeekust! De twee Hanzesteden Wismar en Stralsund vieren in 2022 dat ze 20 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Pik meteen het eilandje Poel mee, een groene parel in de baai van Wismar. Stralsund is de uitvalsbasis voor de eilanden Hiddensee en Rügen. 

Op zo’n 6 uur rijden van Utrecht ligt Stralsund, een van de mooiste middeleeuwse Hanzesteden. De goed bewaarde baksteengotiek is onder meer te bewonderen bij het raadhuis uit 1370, het Dielenhuis – een koopmanshuis met een prachtige gotische entreehal – en drie grote kerken. De 90 meter hoge Marienkirche kun je beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad en de kust.

Eilandhoppen vanuit Stralsund

Vanuit Stralsund kun je met de auto naar Rügen via de indrukwekkende Rügenbrug, de grootste tuibrug van Duitsland. Hier vind je Nationaal Park Jasmund vindt met zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Heb je al plannen voor de zomer maar zoek je nog een leuk uitstapje voor het najaar? In de herfst van 2022 wordt hier de ‘Skywalk Königsstuhl’ geopend, een spectaculair zwevend uitkijkplatform op 118 meter hoogte! Een boottochtje brengt je van Stralsund naar het langgerekte autovrije eilandje Hiddensee, deel van het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft. Je fietst er langs duinen, kliffen, zandstranden en vogelreservaten.

Wismar en het eiland Poel

Iets dichterbij, op zo’n 5 uur rijden van Utrecht, ligt Wismar. Deze Hanzestad, gesticht in de 13e eeuw, betovert met zijn middeleeuwse charme en met zijn vele gebouwen in de typische rode baksteengotiek. Patriciërshuizen, pakhuizen en Hanzekantoren herinneren aan vervlogen tijden. Op 30 en 31 juli is er in het historische stadscentrum het kunstfestival boulevART Wismar, een openluchttheaterspektakel. Rust en ontspanning vind je daarna op het eiland Poel, een eldorado voor zeldzame plant- en diersoorten. Je vindt er ook prachtige witte zandstranden!

Voor meer informatie en fietsroutes: www.off-to-mv.com/en

Beeld: ©TMV Lück, ©TMV Friedrich & TMV Gänsicke

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.