Formentera: klein maar fijn, met lekker veel fietsroutes

0

Formentera is met een oppervlakte van ruim 82 km het kleinste eiland van de Balearen, maar je kunt er prachtig wandelen en fietsen. Het ligt net even ten zuiden van zijn grote zus Ibiza. Met paradijselijke stranden en een azuurblauwe zee een mooie omgeving voor fietstochtjes!

Bergen zul je er niet aantreffen – het hoogste punt is 192 meter – en dat maakt het juist zo perfect voor fietsers. De bewegwijzerde routes kan voor het merendeel zowel lopend als fietsend verkend worden. De 32 wandel- en fietsroutes (twee in een dus!) hebben een lengte van 1,5 km tot 12 km worden en ongeveer de helft wordt als makkelijk geclassificeerd. Niet heel lang dus, maar dat komt goed uit want het zijn geen rondlopende routes. Pak dezelfde weg terug of combineer nog wat andere routes met elkaar voor een bijzonder dagje uit. Nog een voordeel van de korte lengtes: je hebt tijd genoeg om van de omgeving te genieten. De tochtjes leiden langs majestueuze kliffen met vergezichten over zee, maar ook door het binnenland met zijn afwisselende landschappen, ambachtelijke markten en beschermde natuurparken.

Gratis wandel- en fietsroutes op Formentera

Een leuk traject is bijvoorbeeld route 2 (5,6 km). Je fietst vanaf de haven van La Savina langs het zoutmeer Estany Pudent naar de hoofdstad Sant Francesc Xavier en eindigen in de kustplaats Es Pujols. Het natuurpark Ses Salines is met name in de wintermaanden een broedplaats van onder meer flamingo’s, reigers en eenden.
Route nummer 5 leidt langs de noordwestkust van Formentera tot aan de toren van La Gavina. Vanaf dit uitzichtpunt heb je zicht op de eilandjes van Es Vedrá, Es Vedraneli en Eivissa. De langste route is route nummer 32: el Pilar de la Mola (12 km). Deze route start bij de bekende vuurtoren Faro de La Mola op het oostelijke puntje van het eiland. Hier vind je de complete folder met de routes.

Mountainbiken, suppen en kajakken

Het milde klimaat gedurende het hele jaar en het ruige landschap van Formentera maken het eiland tot een ideale plek voor allerlei buitensporten. Zin om eens te mountainbiken ter afwisseling? Er zijn veel locaties op het eiland waar je een mountainbike of ATB fiets kunt huren, trails zijn geschikt voor sportieve beginners tot wat meer ervaren bikers. Of ga het water op! Er zijn ook mooie duiklocaties, prachtige sup en kajaktochten langs de kust of huur een zeil-/motorboot voor een dagtocht om het eiland. Liefhebbers van paardrijdtochten kunnen kiezen uit verschillende buitenritten, waaronder een tocht over het strand met ondergaande zon. Romantisch!

Formentera praktisch
Formentera heeft een oppervlakte van slechts 83 km2, heeft een lengte van 19 kilometer en telt zo’n 11.700 inwoners. Het eiland heeft geen luchthaven, je vliegt naar Ibiza en neemt daar een veerboot naar Formentera. Ook kun je vanaf het Spaanse vasteland vanuit Dénia en Barcelona met de veerboot naar Formentera.

Beeld: Formentera.es

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.