Ga eens fietsen rond vakwerkstadje Einbeck

0

We kunnen er weer op uit! Wat dacht je van een citytrip? De 9 historische steden van Nedersaksen zijn laatst uitgebreid met een nieuwe parel: Einbeck. Een vakwerkstad, idyllisch gelegen in het glooiende heuvellandschap vlak bij het Harzgebergte. Klinkt goed toch!

Wandelen door Einbeck, dat is een wandeling door het verleden. Je ziet er prachtige vakwerkhuizen uit de Renaissance, vaak rijkelijk versierd. Eén huis springt eruit: het Eikesche Haus, 400 jaar oud en versierd met 100 prachtige koppen en maskers. Einbeck is een echte vakwerkstad, maar het is ook de stad van oldtimers. Niet ver van het historische centrum vind je in een historische monumentale voormalige graansilo PS.Speicher. Met wel 500 oldtimers de grootste verzameling van Europa.

Erfgoed: bier, mosterd en blauwdrukkunst

Einbeck is ook een bierstad, de brouwerijtraditie gaat hier 700 jaar terug. Het ‘Einbecker Bier’, dat de basis legde voor het latere, beroemde bockbier, was naar verluidt het lievelingsbier van theoloog en hervormer Maarten Luther. Het oudste biervat van Duitsland is te bewonderen in de biertentoonstelling van het StadtMuseum. Wat goed samengaat met Einbecks bier: een stukje kaas met Einbeckse mosterd. In de oude mosterdmolen in het historische centrum wordt het nog op de traditionele manier gemaakt. Nog meer erfgoed: in 2022 staat Einbeck helemaal in het teken van de eeuwenoude blauwdruktechniek, uitgeroepen tot UNESCO immaterieel cultureel erfgoed. Je leert er alles over in tentoonstellingen en rondleidingen, en je kunt ook zelf een stuk stof bedrukken.

Op de fiets door Einbeck

Rond Einbeck zijn heel wat fietsroutes uitgestippeld. De bewegwijzerde routes Salz & Burgen (25 km) en Brücken & Grenzen (27 km) gaan van start in Einbeck. Door Fachwerk5Eck is een grote route uitgezet, verdeeld in 4 etappes van 40 tot 75 km lang, waarmee je de vakwerkstadjes Einbeck, Northeim, Hann-Münden, Osterode en Duderstadt ontdekt. Kijk hier voor alle info over fietsen!

Meer informatie: www.9staedte.de

 

Beeld: © Daniel Li Photography

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.