Fietsen in het buitenland? Fietsreisleider Felix Verhoeven geeft 10 tips

0

Waar let je op als je in een onbekend gebied met de fiets op pad gaat? Fietsreisleider Felix Verhoeven geeft tien tips. ‘Fietsen in het buitenland? Let op het asfalt‘. 

Felix Verhoeven is groepsleider bij Rompelberg Fietsvakanties op Mallorca. Hij verblijft de helft van het jaar op het eiland om met gasten op pad te gaan.

Fietsen in het buitenland: hier let je op

1. NIET VLAK
Besef dat veel plekken buiten Nederland minder vlak zijn. “In Nederland schakel je een keer per week, in het buitenland elke minuut wel een keer.” Stel je in op hoogte­verschillen en gebruik op tijd je versnellingen!

2. ASFALT
Nederland is een fiets­paradijs: het asfalt, de paden, de stoplichten. Buitenlands asfalt zit vaak vol scheuren, drempels, rare bochten en onregelmatigheden. “Zo is een nat wegdek op Mallorca vaak gevaarlijk glad.” Let dus op de ondergrond.

3. CONDITIE
“Ga je fietsen in het buitenland, dan is een basisconditie wel handig. Anders ga je er weinig plezier aan beleven.” Bouw dus wat conditie op voor je vertrekt. “Het minimum aantal kilometers is voor iedereen anders. Je weet zelf wat nodig is om je comfortabel te voelen.”

4. TEMPORISEREN
Begin niet te enthousiast. “Als we hier met gasten gaan fietsen, is de eerste dag niks te gek of te ver. Maar na drie dagen is de tank soms al aardig leeg. Dan wordt al sneller gepauzeerd. Wissel lange met korte tochten af en begin de eerste dag rustig.”

5. ZADEL MEE
Snel last van zadelpijn en ga je een fiets huren? “Neem je eigen zadel mee. En noteer ook je fietsmaten: hoogte van het zadel, de afstand tot het stuur.”

Lees ook: Afdalen op de fiets (met bagage)? 10 tips voor succes

6. HET WEER
“Ga je de bergen of de heuvels in, bedenk dan dat het weer je altijd kan verrassen. Op het vlakke is er vaak wind, maar in de bergen kan de temperatuur lager liggen dan in het dal. Neem laagjes kleding mee die je makkelijk aan en uit kunt doen.”

7. FOCUS
“Zorg voor concentratie. Fietsen doe je voor je plezier, maar blijf altijd alert. Zeker op terrein dat je niet kent. Kijk en denk vooruit, wees voorbereid.”

8. GENIETEN
“Dat vooral, hè. Blijf geconcentreerd, maar geniet ook van de mooie vergezichten, nieuwe indrukken en eventueel de nieuwe mensen die je ontmoet.”

9. CHECK
“Ook al huur je een fiets en ziet-ie er goed uit, check toch even alles. Denk aan schakelen, remmen, sturen. Maak even een rondje rond je hotel of op de parkeerplaats om na te gaan of alles in orde is voordat je echt de weg opgaat.”

10. RUST
“Verzorg jezelf goed. Dat klinkt streng; je hebt vakantie en even niks aan je hoofd, maar als je een paar dagen gaat fietsen moet je ook om je rust denken zodat je goed kunt herstellen.”

Felix Verhoeven
Sinds 2016 is Verhoeven (72) groepsleider bij Rompelberg Fietsvakanties op Mallorca. De Vlaming uit Ertvelde is ex-motorcrosser, fietst sinds 2000 en maakt circa 20.000 kilometer per jaar. Hij verblijft de helft van het jaar op het eiland en gaat vijfmaal per week op pad met gasten, zowel met de racefiets als met e-bikes. Kijk ook op FRED ROMPELBERG FIETSVAKANTIES

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.