Fiets eens door Esch-Sur-Alzette, Culturele Hoofdstad van Europa 2022

0

De Luxemburgse stad Esch-Sur-Alzette is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Een leuke aanleiding om hier eens een mooie fietstocht te maken, er is dit jaar extra veel te doen!

Het programma rond de Culturele Hoofdstad van Europa vindt plaats in de verschillende steden van de voormalige staalindustrie-regio Minett, in het zuiden van Luxemburg. Ook acht Franse partnergemeenten doen mee. Het hele jaar door is er een uitgebreid cultureel programma op verschillende binnen- en buitenlocaties. De programmering is gericht op duurzame ontwikkelingen en een interactief programma. Je komt er alles tegen, van theater, dans, fotografie en literatuur tot design, street art, architectuur en zelfs technologie. “Remix” is de rode draad.

Ontdek de veelzijdige Minett-regio

Esch-Sur-Alzette is de tweede stad van Luxemburg. De wijk Esch-Belval is het kloppend hart van het evenement met de oude hoogoven, de moderne architectuur en de Rockhal als concertzaal. De Minett-regio is een gebied met veel gezichten: een bijzondere combinatie van staalindustrie, historie en natuur. De Minett draagt sinds oktober 2020 officieel het UNESCO-label “Man and Biosphere”: een internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen. Het gebied, dat ook wel ‘Het Land van de Rode Rotsen’ wordt genoemd, dankt zijn naam aan de felrode kleur van de aarde vanwege de ijzererts in de bodem. De staalindustrie speelde altijd een grote rol. De Minett is de laatste jaren getransformeerd tot een levendig en trendy gebied en combineert het verleden – gekenmerkt door kolen en staal – met de nieuwste technologieën uit het heden. Je vindt hier het openluchtmuseum, de universiteitscampus en het moderne winkelcentrum, maar je kunt er ook vooral genieten van de imposante natuur. De Minett heeft een zeer hoge biodiversiteit, vol zeldzame planten.

Gratis fietsroute Esch-sur-Alzette

Zin om een stuk te fietsen in combinatie met de culturele belevenissen? De gratis fietsroute Les Terres Rouges PC 8 Bettembourg – Pétange vertrekt heel handig vanaf het treinstation van Bettembourg. Je maakt een mooie rit door de bossen, de rode kloven en de verschillende biotopen. Je komt langs het Parc Merveilleux (Wonderlijke park), met een dierenreservaat en mooie bloemenvelden. Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de archeologische vindplaats Tëtelbierg (bij Pétange) waar Romeinse overblijfselen gevonden zijn. Bij het Parc du Fond-de-Gras herleeft meer dan honderd jaar ijzerindustrie. In Esch-sur-Alzette geniet je ook buiten het Culturele Hoofdstad programma altijd van een gevarieerd cultureel aanbod (theater en vele pop- en rockconcerten). Je kunt er ook prima shoppen: hier ligt de langste voetgangersstraat van het land. Vergeet niet omhoog te kijken, de herenhuizen hebben prachtige Art Nouveau-gevels.

Kijk hier voor meer fietstips voor Luxemburg en leuke logeeradresjes – zoals de Escher Bamhaiser in Esch-sur-Alzette!

Beeld: Tourisme Luxemburg

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.