Jongerius Pinion Premium Beltdrive trekkingfiets Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de trekkingfietsen en hybrides op een rij. Dit is de Jongerius Pinion Premium Beltdrive trekkingfiets: ‘Een moderne vakantiefiets tegen een concurrerende prijs‘.

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

Hypermodern, een hoogwaardige afmontage en een heel eigen karakter

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

Wat is dat bultje bij het crankstel? Nee, dat is géén ­middenmotor, maar een versnellingsbak. Zoals in je auto, klopt. Deze Nederlandse trekkingfiets is hypermodern, heeft een hoogwaardige afmontage en een heel eigen karakter. Dit is een fiets voor doorgewinterde vakantie­fietsers, die liever euro’s investeren in hun fiets dan in een all inclusive onder de palmbomen. Hun vakantie begint al op het moment dat ze de voordeur op het nachtslot draaien – van buiten.

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

De Pinion versnellingsbak

Rijeigenschappen

Het eerste dat opvalt is het brede, wat gedraaide stuur voor je – met zowel links als rechts forse Ergon-handvatten met zogenoemde bar-ends (zeg maar: ossekopjes). Deze zijn fijn omdat je dan net even anders het stuur kunt vastpakken – en hoe meer posities je tijdens zo’n lange reis hebt, hoe beter. Na twee trappen voel je al: dit is een heel stabiele fiets die vraagt om versierd te worden met tassen. Hij rijdt prima en voelt totaal niet nerveus. Het is geen stoplichtsprinter, maar daar is zo’n expeditiefiets ook niet voor gebouwd. Je kiest je versnelling en draait de weg op.

Hoe dat schakelen met die versnellingsbak gaat? Het Pinion-versnellingssysteem werkt vlot en snel, al zul je waarschijnlijk even moeten wennen aan de draaigreep: die werkt wat stroever dan een derailleurshifter. Ook het verschil tussen ketting en riem is voelbaar. Een ketting is metaal op metaal, het kunststof van de aandrijfriem is wat zachter. Met een Pinion kun je één, twee of meer stapjes in één keer schakelen.

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

Forse Ergon-handvatten met bar-ends

Model & techniek

Jongerius heeft een XXL-collectie voor rijders die normaal gesproken geen passend exemplaar kunnen vinden. Er zijn fietsen met framematen tot 67 centimeter voor dames en zelfs 73 centimeter voor heren. De sportieve fietsen zijn leverbaar tot 65 centimeter voor dames en tot 70 centimeter voor heren (voor een lengte tot 2,15 meter). Onze testfiets is er ook in XXL. Dit is gewoon een maatje 55 centimeter: die weegt krap 18 kilo en kost 4.799 euro.

De fiets heeft een aluminium frame, oversized aluminium voorvork en een hoger aangezette ­achtervork. Hierdoor is er geen opening in het frame nodig voor de riem. Hij heeft talloze ­bevestingspunten voor dragers, bidonhouders of tassen. Alle kabels lopen buitenlangs, zodat je een kapotte remleiding of kabel gemakkelijk zelf ­vervangt. Er zitten Schwalbe G-One 57 milli­meter vouwbanden om de handgespaakte wielen. Verder heeft de fiets Magura-schijfremmen, Tubus-dragers en een Terry-zadel. Hij kan een totaal­gewicht van 200 kilo aan.

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

Detail van de Tubus-voordragers

Opvallend

Bij deze fiets kies je voor een Pinion C1.12 of P1.18. De C1.12 heeft 12 versnellingen, met ­tussenstappen van 17,7 procent. Het verschil ­tussen de grootste en kleinste versnelling is 600 ­procent, dat is ideaal voor Nederlandse omstandigheden. De bergen in? Dan kies je de P1.18, met een bereik van 636 procent en tussen­stappen van 11,5 procent. Groot voordeel boven een ketting is dat een Pinion geen last heeft van water en vuil, want alle draaiende delen zitten opgeborgen in de aluminium behuizing. Een oliebad zorgt voor de smering. Eenmaal per jaar, of na 10.000 kilometer, moet je even de olie (laten) verversen. Pinion geeft vijf jaar garantie.

Jongerius Pinion Premium Beltdrive

Jongerius is een kleine fietsfabriek van vader Nico en zoon John Jongerius

Merk

Jongerius is een kleine fietsfabriek van vader Nico en zoon John Jongerius. In Vleuten hebben ze een een fijn assortiment aan sportieve ­fietsen en e-bikes ontworpen en gebouwd, en ze ontwikkelen er ook eigen onderdelen. De Pinion Premium Beltdrive is bedoeld als ultieme vakantiefiets tegen een concurrerende prijs. Maak wel een proefrit voor je een fiets met dit systeem koopt, want er is ­weinig aan te veranderen. Jongerius heeft een experience center en proefmodellen.

Plussen & minnen

+ zorgeloos fietsen
+ Nederlands (beleefd aanbevolen)
+ technisch knap!

– alleen met Pinion
– geen slot
– andere versnellingen nemen is kostbaar

De Jongerius Pinion Premium Beltdrive kost € 4.799,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.