De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Online fietsconferentie IBTC 2022: ruim baan voor de fietser 

0

Fietsen als duurzame vorm van mobiliteit én recreatie staat volop in de belangstelling. Da’s mooi nieuws voor fietsers, want dat betekent veel nieuwe routes en voorzieningen! Op 19 en 20 januari komen tijdens de online International Bicycle Tourism Conference (IBTC) de laatste ontwikkelingen aan de orde.

De lockdowns als gevolg van corona hebben het fietsen in Europa een boost gegeven. Tal van steden legden in versneld tempo fietspaden aan. Herbert Tiemens, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, fietste afgelopen zomer naar de wereldfietsconferentie Velo-city in Lissabon. Onderweg sprak hij met lokale beleidsmakers en fietslobbyisten en maakte hij de balans op na een jaar corona. Zetten de overheden de fiets en de fietser inderdaad op 1? Op de IBTC hoor je zijn conclusie.

Fietsland Luxemburg

De Luxemburgse ministers Lex Delles en François Bausch richten tijdens de IBTC de schijnwerpers op het Groothertogdom, dat langzamerhand uitgroeit tot een fietsparadijsje met tal van goed aangelegde fietspaden en bovendien gratis ov. Hoe hebben de Luxemburgers dat voor elkaar gekregen en wat is er nodig om zo’n fietsparadijs te kunnen scheppen?

Deens routenetwerk

Ook vanuit Denemarken horen we positieve geluiden op fietsgebied. De uitrol van een landelijk netwerk van fietsers, wandelaars en ander ‘traag verkeer’ staat daar in de planning. Inmiddels loopt er een proefproject in vier landelijke gebieden. Marco Berends van Danish Cycling Tourism geeft een keynote over de uitdagingen rond het project en de opgedane inzichten over de toegepaste methodiek.

De strategie van Aragón

Het fietstoerisme als wapen tegen ontvolking. Het lijkt misschien vergezocht, maar in de Spaanse regio Aragón is dit een onderdeel van het fietsbeleid. De regionale minister José Luis Soro Domingo vertelt over ‘De Strategie’, een werkdocument met 25 strategieën om het fietsen te stimuleren.

Utrecht Fietsstad

Er is natuurlijk ook aandacht voor de ontwikkelingen in Nederland en België. Champ Bouwman staat op het virtuele podium met zijn relaas over de transformatie van Utrecht naar een echte fietsstad en Johan Vanswijgenhoven licht het icoon-fietsrouteproject in Vlaanderen toe. Verder is er nieuws uit Finland, waar eind vorig jaar een bikepackingroute is gerealiseerd en een tweede bikepackingroute in de planning staat.

 

Kijk voor het programma op: Ibtconference.com.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.