Tip: Knooppuntenroute Harkema – 41 of 58 km vol verrassende paadjes en vogels

0

Met de knooppuntenroute Harkema ontdek je Friese zandgronden, want ja die bestaan. Er groeien eiken, beuken en meidoornstruiken op. Vinken, mezen en heggemussen overstemmen je gemijmer over de prachtige Friese ­Wouden. En natuurlijk, langs deze route ook geen gebrek aan weidevogels, koeien en watervogels. 

Knooppuntenroute Harkema

De knooppuntenroute Harkema uit FietsActief nummer 8/9 bestaat uit een langere route van 58 kilometer en een kortere variant van 41 kilometer. Deze routes vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Deze route biedt meer dan weiden en meren, hoewel die natuurlijk prachtig zijn

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Als je bij de naam Friesland denkt aan uitgestrekte weiden en meren, dan zal deze route je af en toe flink verrassen. Al meteen bij de start fiets je 3 kilometer over een beroemde zandweg, de Mûntsegroppe, ofwel de Monnikengreppel. Die naam verwijst naar de greppel die de monniken van het klooster in Drogeham door lekenbroeders lieten graven ter afscheiding van hun turfveld.

Daarna slingert de tocht zich langs strak groene velden met zwartbont vee, ruige grasgebieden en zelfs een jong bos. Soms passeer je een kanaal of meertje. Afwisseling genoeg dus. De variatie zit ’m ook in de wegen: kleine, halfverharde en soms zanderige fietspaden wissel je af met rustige klinkerweggetjes of iets drukkere asfaltwegen met fietsstrook of fietspad. Deze route fiets je niet per se voor de leuke dorpen, maar wel voor de natuur. En voor een bezoek aan twee onbekende cultuurpareltjes: De Spitkeet en Fogelsanghstate (op de lange route).

De statige Fogelsanghstate op de lange route

Spitten in het verleden

Spitkeet is Fries voor plaggenhut. Het is ook de naam van een leuk kleinschalig openluchtmuseum aan de start van deze route. Op het terrein vind je er rondom de pingo (een meertje ontstaan in de ijstijd) onder andere een klokkenstoel, diverse huizen en plaggenhutten. Zo ontdek je hoe de (veelal arme) bewoners van de Friese Wouden tussen 1850 en 1950 leefden. Als je muur uit opge­stapelde plaggen bestaat en je door de kieren de bomen ziet, brrr, wat zal het dan vochtig en koud in je huis geweest zijn. Geen wonder dat Sjoerd Ut de Wal (van de uitgegraven woning in de wal) maar veertig jaar is geworden.

In de latere stenen huizen was het iets comfortabeler, maar ook niet heel luxe. Vooral niet als je er met twaalf mensen moest leven. De krappe woningwetwoning uit 1912 (met winkeltje) voelt dan opeens heel ruim aan. De ouderwetse fietsen met krulzadel maakten ook veel indruk op ons, maar dan vooral omdat ze zo mooi zijn. Themapark De Spitkeet is dus een aanrader om te bezoeken. Er is ook horeca. Hier meer informatie over DE SPITKEET

Lekker graven in het verleden in museum De Spitkeet

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.