Fietsen langs kunst met de Maastricht Art Map

0

In Maastricht vind je meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels, vaak verscholen in de leukste historische straatjes. Met de interactieve Maastricht Art Map vind je snel alle locaties, fietsend door prachtige monumentale straatjes. Pik meteen de nieuwe expo ‘Lichtwesen’ mee in de Artichoque Art Gallery! 

De Maastricht Art Map is een initiatief van MaastrichtKunst.nl, een samenwerkingsverband van alle kunstgaleries in Maastricht. Maastricht is kunststad ‘par excellence’. Jaarlijks vindt hier ook The European Fine Art Fair (TEFAF Maastricht) plaats, wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. Eígenlijk een wandelroute, maar met zoveel locaties is het efficiënter (en leuker!) om de fiets te pakken. Hier en daar moet je even afstappen, maar dat geeft je ook de tijd om de sfeer op de snuiven van het mooie Maastricht.

 Expositie Lichtwesen in Maastricht

Een van de locaties aan de route is de Artichoque Art Gallery. Hier moet je zeker even je fiets aan de kant zetten voor de expositie ‘Lichtwesen’, met lichtobjecten van Duitse kunstenaar Jürgen Reichert. Hij woont en werkt tegenwoordig in Aken, op steenworp afstand van Maastricht. Zijn Lichtwesen of Lichtwezens zijn gemaakt van siliconen, textiel en pigment. Ieder stuk is uniek, er wordt geen gebruik gemaakt van mallen. De objecten zijn laagje voor laagje, bolletje voor bolletje opgebouwd, in een door de kunstenaar zelf ontwikkelde techniek. De structuren zijn afgekeken van de natuur, maar de ontwerpen berusten geheel op zijn eigen fantasie. De objecten lijken net levende organismen die ieder moment in beweging kunnen komen . Als een soort wetenschapper geef Jürgen ze ook Latijnse namen waarbij ze alle behoren tot de familie der Lichtwesen. De Lichtwesen bewijzen dat ook licht een materiaal is, tastbaar gemaakt door de kunstenaar. 

Beeld:  Jürgen Reichert/ Artichoque Art Gallery 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.