Bezoek de nieuwe Van Gogh expo en fiets de Van Gogh fietsroute

0

In het Van Gogh Museum zie je vanaf dit najaar de nieuwe tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk?, een ode aan het schilderij dat Vincent van Gogh in 1885 maakte in het Brabantse Nuenen. Een goede reden om in Nuenen een mooie tocht te rijden langs Van Gogh locaties met de speciale Van Gogh fietsroute, langs de plek waar De aardappeleters woonden!

De tentoonstelling staat in het teken van het ontstaansproces van De aardappeleters. Ook Van Goghs toewijding en doorzettingsvermogen komt aan bod, evenals. De betekenis die het werk voor hem had en de kritiek die hij op het schilderij kreeg. Een selectie schilderijen, tekeningen, schetsen en brieven van Vincent van Gogh en werken van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen zoals Jozef Israëls en Anthon van Rappard vertellen het volledige verhaal achter het schilderij De aardappeleters. In het zogenoemde Aardappeleters-atelier komt de bezoeker nog dichter bij het schilderij. In een levensgrote maquette van de boerenwoning van de op De aardappeleters afgebeelde familie De Groot-van Rooij worden onder andere workshops gegeven. In de tentoonstelling daagt het Van Gogh Museum de bezoeker uit om een eigen mening te vormen over wat Van Gogh zag als het beste wat hij op dat moment had gemaakt.

Vincent van Gogh, ‘De aardappeleters’, april-mei 1885, olieverf op doek, 82 x 114 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Van Gogh fietsroute Nuenen: langs de De aardappeleters

Ga na een bezoek aan de expo een dagje fietsen bij Nuenen, waar Van Gogh dit werk maakte. Je kunt de locatie waar de boerderij stond hier terugvinden, maar je komt ‘m ook vanzelf tegen met de Van Gogh fietsroute Nuenen. Nuenen is eigenlijk één groot Van Gogh openluchtmuseum: nergens vind je zoveel plekken die hij vast heeft gelegd. Maar liefst 23 gebouwen en landschappen hebben een directe relatie met de twee jaar dat hij hier woonde en werkte. Hiervan zijn wel 14 plekken door hem geschilderd of getekend. En ze zijn vaak nog heel herkenbaar. De Van Gogh fietsroute loopt langs deze levende collectie. Vincent van Gogh woonde en werkte van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Zijn verblijf in Nuenen wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meeste productieve periodes in zijn leven. Hij maakte hier wel 313 tekeningen, 25 aquarellen, 19 briefschetsen én 194 schilderijen, waaronder ‘De aardappeleters’. Ga je fietstocht van start bij het Vincentre, een sfeervol museum pal tegenover de pastorie waar Vincent woonde. Je komt ook langs de plek waar de familie woonde die in ‘De aardappeleters’ is vereeuwigd!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.