Tip: Knooppuntenroute Groningen – een rondje van 237 km in 4 etappes

2

Met deze meerdaagse knooppuntenroute Groningen maak je een mooie ronde door het noorden. Fiets het ene moment over verrassende kronkelpaadjes van dorp naar dorp, spot het volgende moment zeehonden. Een ware ontdekkingsreis door een provincie die ten onrechte een imago heeft van eindeloze, saaie akkers. 

Knooppuntenroute Groningen

Afwisseling troef op deze uitgekiende meerdaagse door Groningen

Knooppuntenroute Groningen

De knooppuntenroute Groningen uit FietsActief nummer 7 bestaat uit 4 etappes van 52, 60, 67 en 58 kilometer. Deze routes vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

knooppuntenroute Groningen

Typerende dorpjes van Groningen

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Deze meerdaagse fiets je zowel via LF routes als via knooppunten. Want dat verdient deze provincie beslist. Daardoor krijg je nog meer mee van de afwisseling van het landschap. De levendige stad Groningen fiets je rustig uit langs het water en dat blijf je zo’n 40 kilometer van dichtbij of verder weg volgen tot Zoutkamp. Je zou na Hornhuizen richting Waddendijk kunnen gaan, maar dan wordt het wel wat saaier. Juist de slingerende boeren- en kerkenpaden van een halve meter breed tussen het wuivende gras en graan kruiden deze etappe. Appingedam is de enige stad van schoonheid en betekenis die je doorkruist. Net buiten Delfzijl is de industrie indrukwekkend. Vooral als je even stilstaat bij het monument voor het dorp dat hierdoor werd weggevaagd.

De kilometers langs de Dollarddijk lijken op de kaart wellicht slaapverwekkend, maar wat de kaart niet vermeldt is de plasdrasstrook vol vogels die de dijk flankeert. Na Winschoten beland je ‘in het veen’ en vervolgens ‘op het zand’, wat eerst een mooie vaart en daarna heerlijke bomen­lanen impliceert. Veel variatie dus. En mocht je toch twijfelen, dan halen we het laatste argument uit de kast: nergens zie je zoveel oude grote herenboerderijen als hier.

knooppuntenroute Groningen

Lekker langs het Reitdiep

Tip: dagje extra fietsen?
Doe de Blauwestad-route uit FietsActief 5-2020. Via de nieuwe brug ben je vanuit Winschoten zo in de Blauwestad. Voor abonnees gratis te downloaden IN HET ARCHIEF of koop het nummer hier IN DE WEBSHOP

Water volgen

Het Reitdiep, de Waddenzee, de Dollard, het Eemskanaal, de Marne en honderden slootjes; als er zoveel water langs de route ligt, dan is het interessant om er wat meer over te weten. Zoals het Reitdiep, dat je 40 kilometer volgt. Een diep is een Gronings woord voor rivier. Het Reitdiep ziet er nu op sommige plekken wel uit als een kanaal, maar het bestaat uit stukjes rivier. De Drentse Aa kwam uit in de stad Groningen en in de dertiende eeuw groef men een flink stuk uit tot aan Wierumerschouw, waar de Hunze lag. Zo kreeg Groningen een zeehaven. Tot de sluis in Zoutkamp in 1877 werd geopend, was het Reitdiep zelfs een getijdenrivier. Als je er nu langs fietst, zie je vooral plezierboten. De beroepsvaart kiest liever voor het Eemskanaal, waarvan de monding bij Delfzijl is. Vanaf Appingedam peddel je aangenaam langs dit kanaal.

knooppuntenroute Groningen

De hangende keukens van Appingedam

 

 

Deel.

Over de auteur

2 reacties