Nieuwe expo in De Nieuwe Kerk: MAISON AMSTERDAM (+routetip!)

0

Vanaf zaterdag 18 september 2021 is De Nieuwe Kerk ruim zes maanden ’s lands grootste modehuis: MAISON AMSTERDAM. De tentoonstelling presenteert ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, die vertellen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen signatuur. 

In de tentoonstelling MAISON AMSTERDAM maak je een tijdreis door de stad. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties, de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid met mode?

Haute couture versus jongerencultuur

Iconische haute couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur, zoals de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad. De nadruk komt te liggen op individuele kledingstukken, die elk een eigen verhaal vertellen door de ogen van de ontwerper, of juist de drager. Denk aan jeans uit de eerste spijkerbroekenwinkel op de Warmoesstraat, of de iconische Rainbowdress. In de tentoonstelling zijn thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit verweven.

Denim City Amsterdam

MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken van bekende couturiers uit de twintigste eeuw, zoals Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans. Ook zie je kleding van de internationaal bekende ontwerpers van nu zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf. Ook wordt Amsterdam belicht als Denim City, de hotspot van bekende jeansmerken als G-Star. MAISON AMSTERDAM is te zien tot en met zondag 3 april 2022.

Gratis fietsroute naar Amsterdam Noord

Pik meteen deze leuke fietsroute door Amsterdam Noord mee, gratis te downloaden van de site van de Fietsersbond. Het centrum van Amsterdam is druk, maar achter het Centraal Station fiets je zo het hippe Noord in, waar je alle ruimte hebt. Op het pontje over het IJ waait al meteen een frisse wind door je haren!

 

Beeld: ©Hans Dukkers / Maria Austria Instituut; ©Paul Huf / Maria Austria Instituut; ©Iris van Herpen, Fotografie Michel Zoeter, Designer Benchellal, fotografie Tim Verhallen, muze Robin Makkes / Ulla Models, haar Magdalena Loza, make up Anita Jolles, Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.