Ortlieb tas getest door FietsActief-lezers

0

FietsActief-lezers Wim, Simone en Nico mochten eerder dit jaar een Ortlieb tas testen. Ze hadden een maand de tijd om hun tas te proberen en binnenstebuiten te keren. Dit zijn hun bevindingen.

De testtassen op een rij

Ortlieb tas onder de loep: Back-Roller Free

  • Wie: Wim Moerkerken (72), Papendrecht
  • Wat: Ortlieb Back-Roller Free
  • Type fietser: Altijd veel gefietst en nu als senior een enthousiaste dagjesfietser zodra het maar kan, vooral in Nederland
Ortlieb tas

Tester Wim uit Papendrecht

Deze tas oogt kloek en sterk, het materiaal ziet er weerbaar uit en nodigt uit tot veel gebruik. De hechtingsbeugel – het QL3.1 systeem – het handvat en de treklus zitten onzichtbaar weggewerkt achter de tas. Deze is overigens niet zwaar, ondanks de inhoud: 20 liter in gewone stand! Hij kan zelfs tot grote hoogte worden gevuld. Dit  bovenste gedeelte kan ook opgerold worden waardoor de tas z’n ‘normale’ grootte heeft. Oprollen geeft hechte afsluiting en bescherming, tegelijk gaat daardoor het openen niet snel en makkelijk, bijvoorbeeld onderweg.

Ortlieb tas

De Back-Roller Free

Erg praktisch is het vak in de tas aan de zijkant met een ritsvakje, voor waardepapieren bijvoorbeeld. De Back-Roller Free zit ook bij zwaardere inhoud stevig vast. Het vastmaken van de ‘beugel’ was niet makkelijk, gelukkig was dit een eenmalige actie. De tas valt niet meteen en snel in de houder, maar moet wat meegestuurd worden.
Ik heb niet in de regen kunnen fietsen, maar voor de test heb ik wel de tuinslang op de tas losgelaten: de inhoud bleef fantastisch kurkdroog. Helaas – maar ook gelukkig – heb ik de tas niet in zand- en woestijnstormen kunnen testen. De fietstas oogt niet alleen heel geschikt voor veel fietsgebruik, maar blijkt dit tijdens ritten ook waar te maken. De materialen en de grootte zijn naar mijn mening de sterke punten. Minpunten zijn de te korte schroefjes en het lastige plaatsen. Al met al een hoogwaardige tas.

Ortlieb tas onder de loep: Back-Roller Classic set

  • Wie: Simone Rozenmond (56), Ter Apel
  • Wat: Ortlieb Back-Roller Classic – een set achtertassen
  • Type fietser: Avontuurlijke vakantiefietser en weekendtochten in Nederland

Tester Simone uit Ter Apel

Vier weekenden lang probeer ik de set grondig uit. De eerste dag installeer ik me met fiets en gebruiksaanwijzing om ze te bevestigen. Dat gaat eenvoudig met het QL2.1-systeem. De gebruiksaanwijzing met plaatjes is goed te volgen. Wat een verrassing: hoe je de tas eraf klikt met het handvat! Het volgende weekend brengt ideaal testweer: stormachtig met regen en kans op sneeuw. We fietsen graag rond onze woonplaats; vandaag gaan we langs de Runde richting het Bargerveen. De weersvoorspelling klopt. Wat me opvalt is dat de tassen makkelijk open en dicht gaan. Al zou ik bij een volgende dagtocht de schouderriem thuislaten. Wat ik heel fijn vind, is dat de tassen stabiel vastzitten aan de bagagedrager: dus ook bij rukwinden, kuilen en hobbels. Tevens blijven alle spullen kurkdroog. Dat geeft vertrouwen voor een vol bepakte fietsvakantie in het buitenland!

Ortlieb tas

De Back Roller Classic

Het derde weekend haal ik de tas bij de lunch van de fiets en valt het me op dat-ie rechtop blijft staan bij het neerzetten. Dat is praktisch! Ik vind het ook mooie tassen. Stiekem al even gekeken naar voortassen en een stuurtas. Het laatste weekend nemen we de Back-Rollers mee over een schelpenpaadje en het strandje bij Sellingerbeetse. In Denemarken reden we ook een stuk over het strand, het materiaal moet dan wel tegen een stootje kunnen! Ook deze proef doorstaan de tassen met glans. Al met al zijn ze fijn in gebruik, waterdicht en ruim. Ik zou ze vakantiefietsers aanraden, maar ook voor dagtochten zijn ze prima. Mijn volgende fietswens is het Engelse gedeelte van de Noordzeeroute te fietsen. Ik verheug me er nu al op dat met mijn nieuwe tassen te doen.

Ortlieb tas onder de loep: Back-Roller Urban mét Commuter Insert

  • Wie: Nico van Huijkelom (64), Tilburg
  • Wat: Ortlieb Back-Roller Urban met een Commuter Insert
  • Type fietser: Al 43 jaar voltijds woon-werkfietser, daarnaast weekendtochten en zomerse fietstrektochten
Ortlieb tas

Tester Nico uit Tilburg

Ik fiets veel door de stad en neem daarbij graag binnenwegen om verkeerslichten en drukte te vermijden. Die zijn niet altijd even vlak. Ook neem ik mijn laptop altijd mee naar huis. Deze heeft een prima plekje in de handige, uitneembare organiser, de Commuter Insert. Rond 2005 begonnen mijn vrouw en ik met fietsvakanties in mei en juli; vooral lange trektochten met overnachtingen via Vrienden op de Fiets. We maken regelmatig fietstochten in het weekend en wijken daarbij graag af van de gebaande paden. We zoeken rustige wegen op, niet altijd verhard. Gemiddeld fiets ik zo’n 50 tot 100 kilometer per week. In het weekend maken we tochten tussen de 40 en 60 kilometer, vanuit huis of een startpunt verderop.

Ortlieb tas

De Back Roller Urban

En de Commuter Insert

Deze Urban-tas is een welkome toe­voeging. Hij is stevig en waterdicht, daardoor heb ik geen gedoe meer met het trekken van hoezen om de tas zoals bij mijn oude exemplaar. Verder zit de tas stevig aan de bagagedrager vast. Mijn vorige tas schoot vaak los. In de vakanties maken we ook graag gebruik van de trein. Vooral dan is het erg makkelijk om je tassen snel van je fiets te kunnen halen en ze weer te bevestigen. Erg prettig dat dit bij deze tas met één hand kan door het QL2.1-systeem. Over de looks krijg ik veelvuldig complimenten. Mensen die de naam Ortlieb horen, denken vaak aan de rode of gele versie. Ze staan echt te kijken van deze mooie variant.

Meer weten over Ortlieb en/of de tassen? Ga naar de WEBISTE VAN HET MERK

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.