Open Monumentendag beleven op de fiets in Weert en Rotterdam

0

Open Monumentendag – dit jaar op zaterdag 11 en zondag 12 september – is altijd bijzonder om mee te pikken. Duizenden monumenten openen dan gratis hun deuren voor het publiek. Vaak mag je prachtige panden bezoeken die normaal gesloten zijn en er worden speciale activiteiten georganiseerd. Helemaal leuk: Open Monumentendag beleven op de fiets, met de speciale fietsroute in Rotterdam en een begeleide fietstocht in Weert!

Het thema van Open Monumentendag 2021 is inclusie, waarmee er ruimte wordt geboden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. In Woerden wordt een expositie gewijd aan de Molukse gemeenschap die in 1951 op verschillende plekken in de gemeente neerstreek, waarbij er juist aandacht is voor het verhaal vanuit het perspectief van de Molukse gemeenschap. In Amsterdam staan dit keer de buitengebieden centraal in de programmering. In Rotterdam worden aan de hand van een wandel- en fietsroute monumenten en plekken uitgelicht die een relatie hebben tot het koloniale verleden. Zeker even rijden, je vindt ‘m hier – samen met nog meer leuke fietsroutes!

Ontdek de monumenten van Weert op de fiets

Op zaterdagochtend 11 september wordt de Open Monumentendag feestelijk ingeluid met kerkklokken door het hele land. De officiële opening van de Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in Weert. De opening is alleen voor genodigden, maar er valt ook daarbuiten genoeg te beleven. In Weert openen meer dan dertig monumenten hun deuren tijdens Open Monumentendag. Na een periode van bijna twee jaar met een ingrijpende verbouwing opent Museum W voor het eerst even zijn deuren. De officiële opening van het vernieuwde museum is pas later dit jaar, maar speciaal voor Open Monumentendag kun je nu al een voorproefje beleven. Inclusie in de praktijk is te beleven bij de Turkse Moskee in een kloosterkerk en de Eritrese Christengemeenschap in het Fatima Huis. Voor wie veel in kortere tijd wil zien kan onder leiding van een stadsgids het Rondje Weert fietsen. De route komt langs talloze monumenten waaronder kerken en kapellen, schansen en grafheuvels. Een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten in Weert is te vinden op www.openmonumentendag.nl

Bezoekregels Covid-19

Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

 

Beeld: Open Monumentendag

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.