Fietsen in Valencia: nieuwe paden voor meer duurzaamheid

1

Valencia is de eerste stad ter wereld die de ecologische voetafdruk van toerisme meet – de stad streeft ernaar volledig klimaatneutraal te zijn tegen 2025. Hoe? Onder andere door de aanleg van fietspaden. Mooi nieuws, want zo is er steeds meer te fietsen in Valencia.

Fietsen in Valencia

Fietsen in Valencia

Als reiziger laat je een ecologische voetafdruk na: je vakantie heeft gevolgen voor het milieu. Valencia is sinds deze zomer de allereerste stad ter wereld die deze voetafdruk meet en volgt. De stad heeft als doel volledig klimaatneutraal te zijn tegen 2025 en zo de belangrijkste toeristische bestemming te worden met een nul-impact op het milieu.

Nieuwe fietspaden

Valencia is de derde grootste stad in Spanje en een geliefde vakantiebestemming. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat toeristen zorgen voor een CO2-uitstoot van 1,3 miljoen ton per jaar. Wel 81 procent van die uitstoot is afkomstig van het vervoer naar de stad toe. Valencia heeft een aantal maatregelen uitgewerkt om de CO2-uitstoot van het toerisme te verminderen en vervolgens te compenseren. Zo gaat de stad een deel van de nodige energie zelf opwekken met hernieuwbare energiebronnen, moet het openbaar vervoer volledig elektrisch worden en wordt er nog meer groen aangeplant om de CO2-uitstoot te absorberen. Daarnaast komen er nieuwe voetgangerzones – én fietspaden.

Fietsroutes in Valencia

Valencia telt maar liefst 160 kilometer aan fietspaden. De stad biedt verschillende leuke fietsroutes, bijvoorbeeld door het kilometerslange Turia Park dat door de stad loopt. Het is een van de grootste natuurlijke stadsparken in Spanje. Leuk: voor wie onderweg dorst krijgt zijn er in de stad een aantal gekoelde drinkfonteinen waar herbruikbare drinkflessen gratis gevuld kunnen worden met gefilterd water. Zo kun je heel makkelijk ook tijdens je vakantie het gebruik van plastic beperken. Dat zouden ze op meer plekken mogen doen!

De stad uit op de fiets

Rondom de stad vormt het landbouwgebied van La Huerta een leuk gebied om op de fiets te ontdekken. Op de uitgestrekte velden worden seizoensproducten geteeld die de restaurants in en rond de stad gebruiken. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Albufera, een natuurgebied van 21.000 hectare groot, op slechts 10 kilometer buiten de stad. Het is een oase van groen met een grote diversiteit aan fauna en flora en het grootste zoetwatermeer van Spanje.

Ook de stadsstranden zijn makkelijk bereikbaar met de fiets. In de regio Valencia liggen wel 134 stranden met Blauwe Vlag, dé onderscheiding voor schone en veilige stranden. Zeven van deze Blauwe Vlag stranden bevinden zich in Valencia zelf. Je vindt er wel 17 kilometer lang fijn, goudkleurig strand, vaak tussen beschermde duinen. Fiets ook zeker even langs het kustdorpje El Saler, hier zie je mooi hoe plastic een tweede leven kan krijgen. De loopbrug die gebouwd is in de Parador bestaat onder meer uit 60 kilogram plastic die verzameld werd op het strand door vrijwilligers!

 

Fietsen in Valencia

Beeld: Visit Valencia

Deel.

Over de auteur