Tip: knooppuntenroute Uitgeest – 54 of 67 km vol pontjes, molens & vogels

2

Met deze knooppuntenroute Uitgeest, achter de Noord-Hollandse duinen, fiets je laag en toch lekker droog. Vroeger dankzij de molens, nu dankzij de gemalen. Geniet op deze ruime bocht rond het Uitgeestermeer van weidse uitzichten, leuke dorpjes en keramiek. En ook van de pontjes, molens en vogels.

Knooppuntenroute Uitgeest

De knooppuntenroute Uitgeest uit FietsActief nummer 6 bestaat uit een lange route van 67 kilometer en een kortere variant van 54 kilometer. Deze routes vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

De diverse pontjes zijn zowel bemand als onbemand

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Oké, even eerlijk zijn: van het Uitgeestermeer zelf krijg je niet zoveel te zien. Is dat erg? Nee hoor. Je ziet nog genoeg water op andere plekken: kilometers aan sloten, het Noordhollands Kanaal en plasdrasgebieden, waaronder de Eilands-polder en een klein nieuw natuurgebied bij het betreden van het Noordhollands Duinreservaat. Eigenlijk zou de route wel een kilometertje of vier langs het meer gaan, maar net toen we de tocht in juni aan het voorbereiden waren, werd het naastgelegen fietspad gesloten voor onderhoud. Het alternatief bleek te leuk om te missen. Daarom geven we twee varianten aan. Er is nog een keuze: je kunt het rondje rondom de Eilandspolder eventueel overslaan en op een andere dag doen.

Tip – voor onderweg
Neem wat los geld mee voor de pont en de Rustpuntjes, zoals de Boetserie tussen KP 61 en 29: pak zelf koffie, thee of fris en betaal door wat kleingeld in een potje te doen.

Vogels spotten

Het beste seizoen om weidevogels te zien en te horen is het voorjaar. Dus als je daarvoor gaat, bewaar deze route dan nog een tijdje. Dan zie je grutto’s, tureluurs, scholeksters, wulpen en kie­viten (allemaal afgevinkt in juni 2021). Op het fietspad tussen Castricum en Uitgeest blijven ze zelfs rustig op een lantaarnpaal zitten als je eronderdoor fietst. In augustus heb je weer veel kans op groepjes ooievaars die zich verzamelen voor de vogeltrek.

Deze grutto blijft gewoon lekker zitten

Tip – voor (aanstormende) vogelaars
In De gewiekste vogelgids van Nico de Haan en Elwin van der Kolk zijn vogels ingedeeld naar kleur, vorm, leef­gebied, gedrag en geluid. Dus ontdek je een bruine vogel met een lange snavel, dan hoef je maar te bladeren en kom je vanzelf uit bij de grutto. Handiger dan de meeste andere vogelgidsen, die ervanuit gaan dat je de gebruikelijke indeling naar soorten al uit je hoofd kent.

Tweede Broekermolen

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. André Zijlmans op

    We hebben de route Uitgeest gefietst. Die is werkelijk prachtig.
    Er zit alleen een fout in.Komend van knooppunt 25 kun je niet via 15 naar 22. Dat moet zijn 16.
    Maar ja, dan kom je natuurlijk niet bij Johanna’s Hof …

  2. Monique van Klaveren op

    Reactie van routemaakster Monique: bedankt voor het compliment. Leuk om te horen. Ja, inderdaad een prachtige route. Vond ik ook! Wat betreft de verwarring over de route: bij KP25 ga je rechtdoor naar KP15. Je komt dan uit bij de Zeeweg (doorgaande weg), volgens de ANWB site ben je dan al bij KP15 (ik heb het voor de zekerheid net nog even achter mijn bureau gecheckt) en staat er bij Johanna’s Hof ook een KP15 (dubbele knooppunten komen weleens voor). Misschien veroorzaakt dat de verwarring? In elk geval, als je de weg bent overgestoken ga je RA en fiets je op het fietspad langs de weg. Bij Johanna’s Hof LA. Dat nummertje 15 daar staat weet ik wel 100 procent zeker, want ik heb daar een foto gemaakt en zie in mijn aantekeningen dat het om nummertje 15 gaat. Hier ga je LA en volg je tijdelijk KP23. Maar na circa 1 km bij de paddenstoel LA de Geversweg in naar Castricum (kpt-route verlaten). Dit fietspad door het bos komt uit bij het station en dan vervolg je de route naar KP22. Zo staat het ook min of meer in de beschrijving in FietsActief. Soms, als ik denk dat het nog leuker kan, maak ik namelijk weleens een uitstapje buiten de kp-route om. Nou, met deze uitgebreidere beschrijving, het kaartje uit het tijdschrift en een site met knooppunten komt vast iedereen er wel uit. Veel plezier.