Shimano S-Phyre X sportbril Proefrit

0

Technisch redacteur Menno Grootjans test niet alleen fietsen met zijn rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires neemt hij onder de loep – van trapper tot tandwiel. De Shimano S-Phyre X sportbril bijvoorbeeld: ‘Een uitstekend compromis tussen zo’n hyper­moderne megasportbril en een regulier exemplaar‘. Handig: Menno geeft ook wat onderhoudstips.

Dubbelfunctie: werkt ook tegen vliegjes…

Shimano S-Phyre X sportbril

Fijne accessoires dragen bij aan je fietsgemak. Zoals een zonnebril. Maakt niet uit hoe snel of ­ontspannen je trapt, je maakt er je rit een stuk aangenamer mee. Al was het maar om de vliegjes uit je ogen te houden. Een paar tips. Maar eerst: wat het verschil is tussen een zonnebril en een sportbril? Een sportbril (bijvoorbeeld een fietsmodel) is licht, kan tegen een stootje en hij klemt goed om je hoofd. Fijn, want zo verlies je hem niet gelijk bij een onverwachte beweging. Een fietsbril wordt vaak met meerdere lenzen geleverd, voor verschillende weersomstandigheden.

De specs

Onder het label S-Phyre verkoopt Shimano hoogwaardige accessoires: schoenen, kleding en deze sportbril. De S-Phyre-bril weegt nog geen 30 gram. Hij is er in diverse kleuren en met verschillende lenzen. De pootjes zijn voorzien van anti-slipmateriaal, waardoor de bril stevig op zijn plaats blijft. Hij komt met twee verstelbare neusvleugels: zo moet de bril op iedere neus passen. De onderzijde van het frame kun je verwijderen, voor een andere look. Deze S-Phyre X heeft een fotochromatische lens die meekleurt bij variërende lichtcondities. En dat is….

Onze mening

…heel fijn. De lens werkt extra hard als de zon erop schijnt, bij minder zon laat hij meer licht door. Ook heel fijn: alle contactpunten van de bril zijn zacht, dus nergens snijdt het kunststof in je gezicht. De lenzen beslaan ook niet bij flinke inspanningen. Anno nu dragen sporters zo groot mogelijke zonnebrillen. Deze S-Phyre is al zo’n drie jaar geleden ontworpen en toen was dat nog net wat minder. Daardoor is deze bril een uitstekend compromis tussen zo’n hyper­moderne megasportbril en een regulier exemplaar – niet te blingbling, wel mooi.

Shimano S-Phyre X, circa € 159,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

HOUD ‘M MOOI
3 onderhoudstips voor je bril 

  1. Maak de glazen schoon met een brillenpoetsdoek of microvezeldoekje. Je shirt laat vezels achter die krassen kunnen veroorzaken. 
  2. Poets het montuur na elke rit met zo’n droge, zachte doek. Zo haal je huidschilfers en zweet weg die je montuur kunnen aantasten. 
  3. Berg je fietsbril altijd op in een brillenhoesje of -koker.

Alternatieven

Izipizi
Het Franse Izipizi heeft twee nieuwe outdoor sportbrillen: de Speed en de Zenith – ­allebei met complete UV-bescherming. Ze zijn van ­bioplastic ­Polyamide 11. De Zenith is ook beschikbaar met gepolariseerde glazen voor een tientje extra. In maten S en L. Circa 60 euro, kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

De Izipizi Speed

Evil Eye Trace Pro
De lenzen van de Oostenrijkse Evil Eye Trace Pro hebben LST: light stabilizing technology. Dit versterkt het contrast, zorgt voor helder zicht en ontspannen kijken. Ook wanneer je plots een donker bos in gaat, blijft het zicht comfortabel goed. Fijn: een extra zweetrandje aan de bovenzijde van het montuur. Alle Evil Eye-­brillen kunnen op sterkte gemaakt worden. Vanaf € 179,- kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

De Evil Eye Trace Pro

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.