Nieuwe belevenis in Belgisch Limburg: Fietsen door de Heide 

0

De fietsbelevenissen Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in Bosland heb je misschien al eens geprobeerd. Nu opent Visit Limburg een nieuwe bijzondere ervaring voor fietsers. In Nationaal Park Hoge Kempen dit keer: Fietsen door de Heide, een belevingsroute van vier kilometer.

Fietsen door de Heide is wel een heel bijzondere manier om de bloeiende heide mee te maken. De nieuwe fietsbrug op het traject is een toegangsbrug naar het mooie heidelandschap in het hart van het nationaal park. Het geeft een mooi zicht op een bijzonder stukje natuur. Belgisch Limburg zette 26 jaar geleden het fietsroutenetwerk op en fietsen is nog altijd de grootste troef. Nu wordt hier ingezet op bijzondere belevingen om fietsers nieuwe ervaringen te blijven bieden.

Bekijk de heide van bovenaf

Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het enige nationaal park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. Tussen knooppunt 550 en knooppunt 551 van het fietsroutenetwerk doorkruis je de Mechelse Heide. Met 700 hectare is dit een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. De nieuwe iconische fietsbrug van 300 meter lang zorgt op dit traject niet alleen voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt ook een prachtig zicht over de omgeving. Aan de noordzijde fiets je over een fietspad met prachtige vergezichten over het heidelandschap. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

Net een achtbaan

De 3,5 meter brede fietsbrug is net als bij een houten achtbaan opgezet met een fijnmazige structuur van balken en kolommen. Binnen de houten structuur stijgt het betonnen fietspad met een maximum hellingspercentage van 4% tot 6,5 meter hoogte. Na 30 meter daalt het pad weer geleidelijk. De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout: een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. In deze regio werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen. Meemaken? Stippen een route uit met de online routeplanner en neem de knooppunten 550-551 in Maasmechelen mee!

Beeld: © Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.