Vakantie inspiratie: fietsnieuws uit Zuid-Zweden

0

In het zuiden van Zweden draait alles om de natuur. Genieten van rust en ruimte, dat is wat telt. De regio’s Skåne en Småland zijn al jaren populaire bestemmingen bij veel Nederlanders: het is dichtbij en je kunt er simpel de drukte vermijden. En dat is – zeker in Covid-19 tijden – een welkom voordeel.

Probeer eens een trailbike

Zin om eens anders dan anders te fietsen? Ga voor een rondje ‘stigcykling’, oftwel trailfietsen. BikingSouthEast is een netwerk van mountainbikeroutes in het oosten van Småland en op het eiland Öland. Binnenkort lanceert het netwerk drie nieuwe trailbike routes. Daarmee komt het totaal aan routes in deze regio op 40 met een totale lengte van 200 km. De ideale gelegenheid om ongestoord de ongerepte Zweedse natuur en uitgestrekte bossen te verkennen. Alle routes binnen het netwerk zijn ingedeeld van groen naar zwart, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Veel routes zijn daarmee ook zeer geschikt voor beginners die hier eens mee willen kennismaken.

Nieuw fietshotel: Hestra Guesthouse

Aan de andere kant van Småland, in het noordoostelijk deel, opent een gloednieuw fietshotel: Hestra Guesthouse. Het kleinschalige hotel richt zich volledig op fietsliefhebbers met alle faciliteiten die fietsers nodig hebben: afsluitbare garages, droogruimtes, gereedschapsstations en zelfs de kamers zijn met fietsdecoratie ingericht. Uiteraard kun je er fietsen verkrijgen om de omgeving mee te verkennen. Een bakkerij en café zijn in aanbouw momenteel. Het guesthouse ligt vlak in de buurt van vakantiepark Isaberg Mountain Resort, waar tevens veel fietsmogelijkheden en andere outdooractiviteiten te ondernemen zijn.

Overnachten in het nieuwe natuurhotel in Åsljunga

Het nieuwe Nature Shelter Hotel in Åsljunga (Skåne) doet zijn naam eer aan: de natuur staat hier centraal. Peddelen, fietsen of wandelen op de Skåneleden-wandelroute, het kan hier allemaal. En dat met een flinke scheut design. “We zitten midden in de natuur, maar het moet wel een beetje trendy aanvoelen”, zeggen eigenaren Jeanette Gostomski en Peter Bengston. Het echtpaar is geen onbekende in dit deel van Zweden. Decorontwerpster Gostomski tekende de afgelopen jaren voor tal van ontwerpinitiatieven in Malmö en Helsingborg. Bengtson heeft restaurants in Malmö gerund, zoals Kwai Tsan, Mandarin, Grilljanne, Slagthuset en het fietshotel Ohboy.

Lokaal lekkers op het eiland Ven

Eten middenin de natuur, dat kan aan de tafels van Edible Country. In dit doe-het-zelfrestaurant haal je een groot deel van het menu – samengesteld door een chef-kok – uit de natuur haalt en kook je zelf in de buitenlucht. Alle Edible Country-tafels hebben hun eigen lokale menu, met ingrediënten die je kunt vinden in de directe omgeving. In Skåne is sinds kort een derde tafel te vinden, op het eiland Ven. Dit kleine eiland in de Sont tussen Denemarken en Zweden is een populaire fietsbestemming. De tafel wordt gerund door House of Ven.

Beeld: Islandofven.com, Nature Shelter Hotel, Alexander Hall/Visit Småland, Robert Brolin/Isaberg Mountain Resort

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.