Een bidon zonder BPA, is dat beter?

1

Fiets je een flinke afstand dan is voldoende drinken onderweg belangrijk, in welk jaargetijde je ook bezig bent. Maar maakt het uit waaruit je dan drinkt? Of je een gewone bidon gebruikt, een bidon zonder BPA of een roestvrijstalen of glazen fles? Onze uitleg en vijf en tips voor het gebruik van bidons. 

Bidon zonder BPA

Ga je op zoek naar een nieuwe bidon of kunststof drinkfles, dan kom je steeds meer exemplaren tegen die vrij zijn van BPA. Ze worden vaak ook duidelijk aangeprezen als BPA-vrij. Waarom? En vooral: wat is BPA eigenlijk?

BPA, of bisfenol A, is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica en speelgoed. Maar ook in verpakkingsmateriaal van voedsel en plastic flessen kom je het tegen. Van daaruit kan het in kleine hoeveelheden in je eten of drinken terechtkomen, hoewel dat in de praktijk een heel beperkte hoeveelheid lijkt te zijn.
Gelukkig maar, want uit onderzoek blijkt dat teveel BPA de hormoonhuishouding verstoort en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Ook is de stof in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en mogelijke schade aan het immuunsysteem.
Daarom zijn er strenge Europese regels voor het gebruik van BPA in voedselverpakkingen. Daarnaast is BPA verboden in babyflesjes en voedselverpakkingen bestemd voor peuters tot 3 jaar. Verder heeft de Nederlandse regering in 2016 gezegd dat de blootstelling aan BPA omlaag moet.

Risico’s

Nu is het zo dat onder normale omstandigheden de afgifte van BPA of andere chemische stoffen uit plastic  minimaal is, in hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Een aantal factoren verhoogt echter de afgifte, of het risico op afgifte van stoffen in je bidon:

  • Hoge temperaturen. Bewaar je flesje altijd uit de zon in de schaduw of houd het koel.
  • Koolzuurhoudende of zure dranken. Denk aan frisdrank en vruchtensap. Gebruik hiervoor liever geen plastic flesje.

Ook van belang: alternatieven voor BPA zoals BPF, BPS en BHPF behoren tot dezelfde chemische familie. Deze kunnen ook schadelijk zijn. Verschillende onderzoeken laten zien dat ze vergelijkbare effecten op de hormoonhuishouding hebben. Wel lijkt het effect van BPF en BPS zwakker dan dat van BPA. Is een bidon BPA-vrij, dan zegt dat dus eigenlijk nog niets over de eventuele risico’s. Maar hoe groot de risico’s zijn van regelmatig uit een BPA-bidon drinken die blootstaat aan warmte en zonlicht is ook niet precies bekend.

Al met al lijkt het drinken van water of andere koude vloeistoffen uit kunststof bidons niet een heel groot risico. Zorg echter dat je bidon niet te warm wordt en vul ze niet met koolzuurhoudende of zure dranken. Gebruik je liever geen plastic, dan is glas of roestvrijstaal een prima alternatief. Deze materialen geven nauwelijks stoffen af. Wel zijn de flessen wat zwaarder.

Lees ook: Koud of juist warm? Wat drink je op de fiets als het warm is?

5 tips voor kunststof bidons

  • Gooi heel oude bidons weg, die zijn niet BPA-vrij.
  • Reinig je bidons niet in de vaatwasser maar met de hand. Het gebruik van agressieve wasmiddelen en hitte vergemakkelijkt de afgifte van chemische stoffen naar de vloeistof bij gebruik later.
  • Zet een nieuwe bidon een nachtje weg met twee eetlepels soda en lauw water. Dan verdwijnt de eerste sterke plasticsmaak.
  • Maak je bidon niet te lang van tevoren klaar en gooi restjes drinken weg.
  • Gebruik liever geen donkere bidons op zonnige dagen (trekt meer warmte aan).

 

Wil je meer weten, kijk dan eens rond op de website van het VOEDINGSCENTRUM

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Linda Korsten op

    Nog een voordeel van RVS bidons: ze blijven lekker lang koel. En ze gaan langer mee!