Pop-up visrestaurant A La Plancha krijgt vaste stek (+routetip!)

0
Wat ooit begon als een evenement is uitgegroeid tot een unieke ontmoetingsplek aan de Maas die door Rotterdam massaal in de armen is gesloten. Het populaire visrestaurant A La Plancha heeft nu een vaste stek gekregen en is volledig eigendom van de buurt. Bijzonder!
Pop-up visrestaurant A La Plancha is bij zomerse dagen niet meer weg te denken van het Rotterdamse Noordereiland. Om de buurtfunctie het hele jaar door te vervullen, opent het restaurant op een vaste locatie. Daarbij ging een langgekoesterde wens in vervulling: A La Plancha is nu eigendom van de buurt. Alle aandelen waren binnen 24 uur uitgegeven. Eilanders maar ook medewerkers, leveranciers, fans, familie en vrienden werden mede-eigenaar met aandelen vanaf 100 euro. Het rendement is niet alleen in euro’s uit te drukken, maar ook in een maatschappelijke meerwaarde. Ze kunnen op een laagdrempelige manier ideeën uitwisselen, meedenken en meebeslissen over het restaurant via een online community.

Hotspot in Rotterdam

In de nieuwe vorm kun je met mooi weer nog steeds genieten van verse vis op het pop-upterras aan de waterkant. Om het hele jaar door een buurtfunctie te houden – ook buiten de zomermaanden of op druilerige dagen – is het voormalige café aan de Van der Takstraat 2 overgenomen, recht tegenover de pop-uplocatie. Ook aan wal worden verse en eerlijke gerechten bereid. De chefs laten zich leiden door het seizoen, wat de markt biedt en waar hun hoofd naar staat. De keuken beschikt natuurlijk over een plancha, een gloeiende plaat. Hierop wordt vis en vlees bereid. Een vaste kaart is er niet, zodat A La Plancha steeds kan verrassen met nieuwe gerechten. Van bitterballen tot oesters en van linzensoep tot een klassieke bisque d’homard.

Het Noordereiland

Jarenlang was er weinig te beleven op de rivieroevers van het Noordereiland, het eiland in de Maas. Toen pop-up visrestaurant A La Plancha in 2012 twaalf dagen lang de tafels dekte op het landhoofd van de oude Willemsbrug kwam daar verandering in. Sindsdien weten Rotterdammers het Noordereiland te vinden: een plek om een vakantiegevoel te krijgen en het dagelijkse leven even te ontvluchten onder het genot van duurzaam gevangen vis en een goed glas wijn. A La Plancha is ontstaan uit een buurtinitiatief, negen jaar geleden, en is nog steeds sterk verbonden met het Noordereiland en haar bewoners. Het restaurant stimuleert de wijkeconomie door te werken met lokale leveranciers en biedt werkgelegenheid op het eiland. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werknemers zonder horecaervaring krijgen de kans om zich te ontwikkelen.

Gratis fietsroute Rotterdam

De Willemsbrug is de afgelopen jaren fietsvriendelijker geworden, dat maakt een bezoekje aan het Noordereiland stukken leuker en eenvoudiger. De gratis fietsroute Ongestoord door Noord leid je met een optionele lus over het eiland. Inclusief een tochtje met de Waterbus en je komt ook langs de stadstuinen van Rotterdamse Munt.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.