De fietservaring van lezeres… Nel Ooijman-van Keulen

0

FietsActief bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren geven we in ieder nummer een mooie prijs weg. Ook deden we in de afgelopen nummers een oproepje aan lezers om hun fietservaring te delen. Fietste jij 25 jaar geleden en hoe zag dat er toen uit? Hierbij de fietservaring van lezeres Nel Ooijman-van Keulen.

We hebben geen foto van Nel, maar wel deze uit Fairlie op het Zuidereiland. Hier zouden ze zomaar gereden kunnen hebben.

Haar man was aanvankelijk niet zo van het fietsen, maar toch reden ze uiteindelijk onder meer 3430 kilometer door Nieuw-Zeeland! Zo zie je maar weer. Wie is er eigenlijk wél bestand tegen het fietsvirus?

De fietservaring van…

25 JAAR FIETSACTIEF
Lid vanaf het begin

Zeker weet ik het niet, maar ik denk dat ik vanaf het begin lid ben van FietsActief. Zélf ben ik al veel langer actief op de fiets. Daarover zal ik één en ander vertellen.

Mijn leeftijd is 84 jaar. Ik fiets vanaf mijn 12e jaar: op een krakkemikkige fiets elke dag 25 kilometer, naar de Mulo en later (op een nieuwe fiets) naar mijn werk, naar sportclubs en naar het zwembad. Allemaal zaken die niet in mijn kleine woonplaats in de Achterhoek aanwezig waren. Ik vond fietsen toen al heerlijk! Voelde me vrij en het weer moest bar en boos zijn voordat ik een bus instapte!
Ook mijn vakanties gingen met de fiets: met zusjes langs jeugdherbergen, of van Hengelo (Gld) naar Harderwijk en dan op de boot naar Amsterdam-Halfweg, waar mijn opoe woonde.. Kamperen, op de fiets naar Katwijk. Allemaal heerlijke avonturen!

‘Mijn man keek me aan of hij water zag branden’
Eenmaal getrouwd raakte fietsen een beetje op de achtergrond. Mijn man was niet zo’n fietser. Een zondags fietstochtje, boodschappen doen en één keer een fietsvakantie met de kinderen, meer zat er niet in. Maar daar kwam verandering in toen mijn man met de VUT ging en wij van de een op de andere dag geen auto meer hadden. “Dan gaan we toch fietsen” opperde ik. Mijn man keek me aan of hij water zag branden! Maar tóch geprobeerd: zo sportief was hij dan weer wél!

De eerste fietsvakantie fietsten we de Maasroute: allebei op een nieuwe hybride met 21 versnellingen onder de kont en kampeerspullen achterop. Helemaal naar mijn zin! En maar hopen dat mijn man het ook net zo leuk zou vinden als ik. En ja hoor: ook hìj kreeg de fietskoorts te pakken: helemaal verkocht!

Nieuw-Zeeland
Van 1993 tot en met 2012 toerden we samen, bijna elk jaar vier tot zes weken door Europa, fietsten in elf landen, tentje mee en zélfs een keer buiten Europa. Drie maanden door Nieuw-Zeeland, alwaar we 1000 kilometer fietsten op het Noordereiland en 2430 kilometer op het Zuidereiland. Overnachtingen in cabins en inmiddels op een fiets met 24 versnellingen. Prachtig!

2012 was onze laatste kleine tocht van Nijmegen naar Xanten. Mijn man had toen al Alzheimer en twee jaar geleden is hij overleden. Nu fiets ik nog steeds heel veel, soms 80 kilometer op één dag. Weliswaar op een elektrische fiets, maar met nog steeds héél veel plezier. Geniet van de prachtige natuur in Nederland en ga deze zomer onder andere een paar dagen in Laag Holland fietsen, geinspireerd door de streekgids bij FietsActief nummer 4. U ziet: FietsActief kun je niet missen! Zelfs niet als je 84 bent!

Nel Ooijman-van Keulen, Nijmegen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.