Fietsroutes in Duitsland? Dit zijn de populairste

0

De Duitse fietsersclub ADFC komt jaarlijks met een actuele top 10 van fietsroutes in Duitsland. Dit keer hebben de fietsroutes langs de Weser en Elbe weer stuivertje gewisseld. Op de eerste plaats: de Elberadweg. En op de tweede plaats: de Weser-Radweg. Twee prachtige fietsroutes door Nedersaksen! 

Fietsroutes in Duitsland

Het is niet gek dat twee fietsroutes in de top 3 door Nedersaksen leiden. De op een na grootste deelstaat van Duitsland is een échte fietsregio. Zo zijn ze trots op de uitstekende kwaliteit van de fietspaden en de grote variatie aan landschappen – van het Emsland tot aan het Weserbergland, van de Noordzeekust tot aan het UNESCO biosfeerreservaat aan de Elbe. Ook van alle 126 fietsregio`s in Duitsland scoort Nedersaksen goed: het dal van de Aller en Leine, het Emsland en het Weserbergland staan alle drie in de top 10.

1.300 kilometer fietsplezier op de Elberadweg

Meer dan 10.000 Duiters die in 2020 op fietsvakantie zijn geweest, hebben de 1.300 kilometer lange fietsroute uitverkozen tot beste fietsroute van Duitsland. Tussen kunstmetropolen als Praag, Dresden en Hamburg ligt héél veel prachtige natuur. Het noordelijke deel van de Elberadweg kun je vanwege de overheersende windrichting het beste bij de monding in de Noordzee beginnen. Vanaf de kustplaats Cuxhaven fiets je door het uitgestrekte fruitteeltgebied Altes Land, met zijn fraaie vakwerkboerderijen, via de havenstad Hamburg richting Niedersächsische Elbtalaue. Dit authentieke uiterwaardenlandschap is een UNESCO-biosfeerreservaat. Door de ligging in het voormalige grensgebied tussen West- en Oost-Duitsland heeft de natuur hier decennialang haar gang kunnen gaan.

De Weser-Radweg: 4 sterren route

Ook de Weser-Radweg, die 4 sterren heeft gekregen van de Duitse fietsersbond, is bijzonder gevarieerd. Van het Sprookjesland Weserbergland, met vakwerkstadjes zoals startplaats Hann. Münden met meer dan 700 vakwerkhuizen, rattenvangerstad Hamelen, aspergestad Nienburg en paardenstad Verden. Veel fietsers eindigen hun tocht in de Hanzestad Bremen, maar dan mis je het prachtige rivierenlandschap tot aan Cuxhaven aan de Noordzee. De rode draad vormen sprookjes en prachtige gebouwen in de stijl van de Weserrenaissance, zoals het imposante Schloss Hämelschenburg.

Beste fietsroutes en -gebieden van Duitsland

Niet alleen de Weser-Radweg overtuigt door zijn kwaliteit. Ook de Grenzgängerroute Teuto-Ems heeft 4 sterren gekregen; de Vechttalroute 3 sterren. Inmiddels mogen twee regio`s in Nedersaksen zich ADFC Radreiseregion noemen: de Wesermarsch aan de linkeroever van de Weser en de regio Uelzen in het oosten van de Lüneburger Heide. Het keurmerk Radreiseregion betekent dat zo`n regio een goede infrastructuur biedt voor fietsers, met fietsverhuur, fietsvriendelijke accommodaties en een aantal afwisselende fietsroutes. Deze regio´s zijn perfect om te verkennen vanuit één vaste plek.

Themafietsroutes in de Duitse grensstreek

Veel fietsroutes in Nedersaksen hebben een motto dat iets met water te maken heeft. Natuurlijk de routes langs rivieren zoals Ems, Aller en Wümme, maar ook de grensoverschrijdende Internationale Dollard-Route. De Duitse veenroute voert door het typische landschap dat door de noeste arbeid van veenkolonisten is ontstaan. Zo´n 70 hunebedden liggen aan de Radroute der Megalithkultur. Fietsers die van kunst houden, kunnen op de kunstwegen-Vechtetalroute naast het heerlijke rivierenlandschap ook verrassende kunstobjecten in de openlucht ontdekken.

Meer informatie over fietsen in Nedersaksen via VAKANTIELAND NEDERSAKSEN

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.