De Nieuwe Spaak: boeiende podcast vol fietsonderwerpen

0

In FietsActief nummer 4 spreken we in de rubriek Startpunt journalist en gespreksleider Jeroen Dirks over zijn podcast De Nieuwe Spaak, fietstrends in Nederland en hoe hij zelf graag fietst. Wat dat eerste betreft: luister je graag en heb je wel interesse in gesprekken met een keur aan fietsers over tal van (soms heikele) fietsonderwerpen? Dan is De Nieuwe Spaak wat voor jou. Luisteren is supereenvoudig en FietsActief werkt om de week mee!

Podcast De Nieuwe Spaak

Jeroen draait nog een rondje beeld@Jesaja Hizkia

Podcast De Nieuwe Spaak

Jeroen Dirks maakte voor de NPO twee jaar de De Spaak, een podcast over ‘gewoon’ fietsen. Iets wat eigenlijk heel bijzonder is, volgens Jeroen. Dit jaar gaat de podcast verder als De Nieuwe Spaak, onder meer in samenwerking met Gazelle en FietsActief. Luisteren? DAT DOE JE HIER met één druk op de knop. In de eerste drie edities onder andere: de hechte band die je met je fiets kunt hebben, de opkomst van de mountainbikers, fietsendiefstal en nog veel meer!

Podcast De Nieuwe Spaak

Jeroen Dirks: ‘Ik fiets heel gericht’ beeld@Jesaja Hizkia

Drie vragen aan Jeroen Dirks

Je bent onlangs begonnen aan de derde jaargang van je podcast. Waar heb je het graag over?
Over jou en mij; de fietshelden van alledag. Ik spreek het liefst doorsnee fietsers. Gewone rijders blijken altijd wel een mooi verhaal te hebben. Want mensen kiezen bewust, of wat meer onbewust, voor de fiets als vervoermiddel. Ze rijden hun hoofd leeg, het geeft ze een fijn gevoel en misschien een ervaring van vrijheid of autonomie – dat je zelf je route kunt bepalen bijvoorbeeld. Die verhalen vind ik boeiend.”

Wat signaleer je, of wat valt je op?
Allereerst natuurlijk dat er veel fietsers bijgekomen zijn. Dat betekent dat de doorstroom, zowel in de stad als op andere plekken, nog meer kan stagneren. Ook heb ik het idee dat stadsbestuurders niet altijd adequaat signaleren welke faciliteiten al die fietsers nodig hebben en waar. Zijn er nog wel zo veel stationsstallingen nodig bijvoorbeeld? Verder heb ik het idee dat er een mooie fietssolidariteit heerst. Fietsers hebben het gevoel goed bezig te zijn, zowel wat beweging als duurzaamheid betreft.”

Waar of hoe fiets je zelf het liefst?
Ik fiets dagelijks en merk dat ik het lekkerst rijd als ik een concreet doel heb, zoals een plek, een werkafspraak of een vriend. Ik ben een functionele fietser. Onlangs sprak ik Frits Spits voor mijn podcast en die fietst iedere dag een uur omdat hij wil bewegen. Wáárheen, dat maakt hem niet uit. Bij mij is het dus andersom. Ik fiets heel gericht.

Lees ook: De Spaak, podcast over fietsen – gewoon fietsen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.