De fietservaring van lezeres… Geri de Lange-Mes

0

FietsActief bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren geven we in ieder nummer een mooie prijs weg. Ook deden we in nummer 2/3 een oproepje aan lezers om hun fietservaring te delen. Fietste jij 25 jaar geleden en hoe zag dat er toen uit? Hierbij de fietservaring van lezeres Geri de Lange-Mes.

Geri schrijft: “Omdat ik ook voor ons streekblad schrijf en eerder voor allerlei andere bladen, kon ik me niet beperken tot een kort stukje! (Ik heb me wel ingehouden!). Mijn fietsverhaal start bij mijn kinderfietservaring en gaat via de fietsvakantie met de kinderen, naar ons huidige ‘fietsactief‘.

Geri met haar gezin op de Hondsbossche Zeewering

De fietservaring van…

25 JAAR FIETSACTIEF
Fietsen door de tijd!

Mijn fietservaring gaat verder terug dan 25 jaar, maar dat is ook niet zo vreemd als je 67 jaar bent. Mijn jeugdgezin was autoloos, dus als je ergens heen wilde, was dat of met het openbaar vervoer, waar bij ons thuis weinig geld voor was of met de fiets. Het was “gewoon” om vele kilometers te fietsen, al dan niet met een jonger broertje of zusje achterop! In de loop der jaren veranderde de fiets van uiterlijk, mogelijkheden en prijs en ook ik veranderde, maar het fietsplezier bleef.

Jonge jaren
Mijn eerste fiets was er een met houten blokken op de trappers, op de groei dus. Na verloop van tijd konden die er (gelukkig) weer af. Ik was zo blij met mijn fiets dat ik geen andere wilde, ook al was het een oud brikje. Zo rond mijn tiende vond mijn moeder dat mijn rijwiel te gevaarlijk werd en ze kocht een andere tweede-, misschien wel derde- of vierdehands, zonder mij daar in te kennen, als verrassing. Toen ze ermee thuis kwam en hem verwachtingsvol overhandigde, werd ze teleurgesteld! Ik was verdrietig en boos! Ik wilde geen andere fiets, ik wilde mijn eigen vertrouwde oude brikje!

Net als alles wende het nieuwere exemplaar en het maakte vele kilometers. Wij woonden in Nieuw-Lekkerland en tijdens de vakanties fietsten we jaarlijks naar onze grootouders en verdere familie die in de omgeving van Reeuwijk en Boskoop woonden, zo’n 30 kilometer gaans. Onderweg aten we dan de klaargemaakte puntbroodjes, die de normale bruine boterhammen als extraatje vervingen. We logeerden in Reeuwijk en regelmatig ging de tocht in de dagen erna naar Boskoop of Nieuwkoop om op de boerderij van onze familie nog wat dagen door te brengen. Daarvandaan in een dag terug was een flinke tocht voor ons gezin, maar ik heb er hele goede herinneringen aan en kan niet bedenken dat we moe waren of klaagden. (Wat heus wel eens het geval zal zijn geweest!)

Fietsvakantie
Later, in de periode dat ons eigen gezin opgroeide, groeide de kwaliteit en de technische ontwikkeling van de fietsen mee, evenals ons budget. De fiets met versnellingen deed zijn intrede. We hadden een auto, dus aan fietsvakanties deden we niet meer, al gingen op Nederlandse vakanties altijd de fietsen mee naar de camping.
Zo’n 25 jaar geleden, het ‘nuljaar’ van Fietsactief, brachten we daar verandering in. We bedachten dat het wel eens leuk zou zijn om met onze twee jongste kinderen van 10 en 12 jaar op fietsvakantie te gaan en dan te overnachten in trekkershutten. Aan de hand van een gemiddelde van 30 tot 45 dagelijkse kilometers werd de route uitgezet en de overnachtingsplek bepaald.

We reden met de auto met kar, fietsen en spullen naar Den Helder, waar we hem stalden bij een familielid en namen de boot naar Texel, waar onze fietsvakantie echt begon. Na twee nachten voeren we weer terug en vervolgden onze tocht richting Den Oever. Voor de kinderen was zo’n trektocht nieuw, maar kinderen zijn flexibel en als je maar regelmatig stopt voor een ijsje of even zwemmen, vinden ze zo’n fietstocht leuk, zo bleek.

Na de overnachting in (eenmalig) een jeugdherberg reden we de volgende dag over de lange Afsluitdijk. Eenmaal aan de andere kant, bedacht mijn man dat hij zijn verstopte fototoestel (in de prullenbak, de deuren konden niet op slot) vergeten was mee te nemen, dus hij moest visa versa.  Al met al was het een leuke vakantie en met tochten tot circa 40 kilometer per dag goed te doen, al hield ik bij het fietsen door de Weerribben mijn hart vast als mijn jongste full speed met volle bepakking over de bruggetjes met lage leuningen reed.

Dome fout…
We hadden prachtig weer, maar op de tocht langs het IJsselmeer keerde ons geluk door een domme fout van mij! Omdat ik daar op circa 40 kilometer geen trekkershut had kunnen boeken, had ik besloten dat we dan maar voor een keer zo’n 65 kilometer zouden rijden. Als we bijtijds zouden vertrekken zou dat moeten kunnen. Dat was ik echter ter plekke geheel en al vergeten en zo kon het gebeuren dat het al middag was toen ik de papieren inkeek naar ons adres en tot de ontdekking kwam dat we nog zeker 25 kilometer door moesten. Terwijl er een flinke wind was opgestoken, ploegden mijn man en ik voort, ieder een kind duwend over de winderige dijken naar West Grafdijk, onze overnachtingsplek. Het was een barre tocht en iedereen was “op” maar de twee kinderen van toen, hebben het nu als volwassenen nog over hun topprestatie van die dag!

Via de kustweg door de bossen bij Schoorl, waar je hard omhoog moest trappen en vervolgens oerend hard naar beneden kon rijden, gingen we weer richting Den Helder. Een wonder dat er daar toen met die snelheden, zonder inhouden op kruisingen, terwijl hun ouders dat hen wel toe brulden, geen van de kids aangereden is of een ongeluk veroorzaakt heeft!

De huidige fietsen: een Sparta e-bike en een Gazelle

25 jaar verder
Inmiddels zijn we 25 jaar verder! Mijn gewone fiets is enkele jaren geleden vervangen voor een e-bike, een blauwe Sparta, de fiets van het jaar! Mijn 73 jarige echtgenoot gaat nog met liefde voor zijn Gazelle zonder trapondersteuning, maar hij heeft vroeger dan ook bij de amateurs gereden en dat zit nog in zijn hoofd. Samen maken we flinke tochten en eigenlijk lag het in de bedoeling dat we dit jaar weer eens een buitenlandse fietsvakantie zouden doen, maar vanwege corona beperken we ons tot Nederlands grondgebied. Daarbij maken we gebruik van de adressen van Vrienden van de Fiets, want FietsActief staat nog steeds centraal in ons leven!

Geri de Lange-Mes, Kinderdijk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.