Mooie foto’s maken tijdens je fietstocht? Gebruik deze 8 tips

4

Als je ermee kunt omgaan, zijn de foto’s gemaakt met een echte camera natuurlijk niet te versmaden. Heb je onderweg alleen je smartphone bij je? Ook daarmee kun je tegenwoordig geweldig mooie foto’s maken tijdens je fietstochten. Gebruik deze 8 simpele basistips!

Mooie foto’s maken

1. Schone lens
De lens van je telefoon kan snel vies worden, afhankelijk van waar en hoe je je telefoon bewaart. Basispunt één: zorg voor een schone lens.

2. Stilhouden
Houd je smartphone stil als je een foto maakt, want de camera is gevoelig voor bewegen, vooral bij minder licht. Houd ‘m daarom met twee handen vast. Lastig? Zet je ellebogen of handen op een stabiele ondergrond.

3. Scherpstellen
De camera van je telefoon stelt automatisch scherp. Maar dit kun je ook zelf doen: door op het scherm te tikken op het onderwerp dat je scherp wilt hebben (voorgrond/achtergrond), focust de camera daarop en past deze de belichting aan.

4. Inzoomen
Inzoomen met je mobiel op een onderwerp is geen goed idee. Feitelijk vergoot je slechts, krijg je een lagere resolutie en een korrelig beeld. Zoom in door fysiek dichter bij je onderwerp te komen.

5. Timer
Op de meeste telefoons zit een timerfunctie waardoor je ook zelf op de foto kunt met je onderwerp(en) of medefietser(s). Zet de telefoon neer op een veilige plaats, stel de timer in op 3 of 10 seconden en hollen maar..

6. Horizon
Onderwerp precies in het midden en de horizon ook? Zorg liever voor meer variatie: neem je foto’s wat van boven het onderwerp (horizon lager), of meer van onder (horizon hoger). Ook kunnen onderwerpen prima links of rechts op de foto staan. Varieer je standpunt. Door de grid-functie (hulplijnen) op je telefoon aan te zetten, zie je een raster in je scherm dat je hierbij helpt. Probeer bijvoorbeeld je onderwerp(en) op het snijvlak van twee lijnen te zetten.

7. HDR
Gebruik bij lastige licht omstandigheden de HDR-functie. Hiermee maakt je camera meerdere foto’s met verschillende belichting en bewerkt deze tot één optimale foto.

8. Golden hour
De mooiste foto’s maak je vaak vroeg in de ochtend of later in de avond door het warmere licht en de minder harde schaduwen: het zogenaamde golden hour of gouden uurtje!

Fototips?
Heb jij nog een leuke tip waardoor het makkelijker wordt om mooie foto’s te maken? Geef je reactie en laat het ons hieronder weten!

Deel.

Over de auteur

4 reacties

 1. Foto’s maak ik met mijn samsungtelefoon door af te drukken op de hard /zacht toets die aan de linkerzijde zit. Vooral bij liggende foto’s erg makkelijk. Vooral omdat er een en soort vertraging in zit waardoor ik mijn toestel nog beter stil kan houden.
  Mijn man heeft ook een Samsung maar een ander type. Hij kan met zijn stem een commando geven. Te vinden bij opties, helaas dus niet bij alle types.

 2. Redactie FietsActief op

  Wat een goede tip, bedankt! Het is bovendien zo dat als je die of hard/zacht toets aan de zijkant ingedrukt houdt, de camera snel een aantal foto’s achter elkaar maakt. Kan ook handig zijn.

 3. Cees Pauly op

  Ik heb nog wel een tip voor foto’s te maken onder weg
  Koop een compacte camera , ik heb zelf al jaren er een bij, dan zijn de foto’s 100 keer mooier , en de resolutie veel beter.
  Ik had eerst altijd een Nikon 1 bij , nu een Nikon Coolpix 500 , van deze foto’s wordt je blij , en je kunt met de camera ook goed in en uit zomen , dat is beter als op mijn IPhone 12 mini, een keer een investering , maar ik wordt er wel blij van.

 4. Jan Boneschansker op

  Zet een tweede ontspankop op je scherm, via camera instellingen, deze kun je dan zelf, schuivend met duim of vinger, op elk willekeurig plek op het scherm zetten, erg handig bij slecht omgevingslicht. Fotografeer ook eens in andere keurtinten of zwart/wit, probeer het uit. Veel plezier.