Tip: knooppuntenroute Gorinchem- 45 of 59 km vol dijkjes en fluitenkruid

1

Een typisch Hollands landschap, dat kenmerkt de knooppuntenroute Gorinchem in FietsActief nummer 2/3. In het Vijfheerenland wuiven het koolzaad en het fluitenkruid je in de lente toe als je de dijken volgt. Zwaai terug naar de dijkbewoners, molenaars, koeien en kieviten en ontdek het landschap tussen de Merwede, de Linge en het Merwedekanaal.

knooppuntenroute Gorinchem

Een heerlijke tocht in de lente

Knooppuntenroute Gorinchem

De knooppuntenroute Gorinchem uit FietsActief nummer 2/3 bestaat uit een lange route van 59 kilometer en een kortere route van 45 kilometer. Deze routes vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

knooppuntenroute Gorinchem

Lieflijks langs de route

Wat kenmerkt de knooppuntenroute?

Dit is een prachtige polderroute met een hoog dijkgehalte. Dat begint al meteen nadat je een rondje door de historische stadskern van Gorinchem hebt gemaakt. We hebben de route bewust ook over de groene vestingwallen laten lopen. Daarna draai je de dijk langs de Merwede op en zie je grote binnenvaartschepen naar Rotterdam varen.

De brede, rechte rivier maakt plaats voor een slingerende, smallere variant: de Linge. Op diverse smalle dijkpaadjes moet je soms even bukken om de tak van een fruitboom te ontwijken. In de bloesemtijd vormt het ontwijken van medefietsers de grootste uitdaging. Maar als je na deze periode gaat, is op doordeweekse dagen de kans erg klein op ‘filefietsen’. Zodra je bij Acquoy de Linge verlaat, wordt het sowieso al wat rustiger en kom je meer in het boerenland terecht. Om je zo veel mogelijk te laten genieten van de fietspaden door de weilanden maakt de route een extra bochtje. Tot slot vormt het pad langs het Merwedekanaal een prettige manier om de stad Gorinchem weer in te fietsen.

Typisch Hollands!

Handig om te weten

Fiets deze route zoals gezegd bij voorkeur doordeweeks, want in het weekend kan het erg druk zijn op de dijkjes. De bordjes zitten soms op lage paaltjes en zijn daar moeilijk zichtbaar door het welig tierende fluitenkruid of andere begroeiing. Wij kwamen tot tweemaal toe ook een bordje tegen dat was verdraaid (hebben we uiteraard gecorrigeerd).

knooppuntenroute Gorinchem

Volop fluitenkruid in het voorjaar

Weetje: waar komt de naam fluitenkruid vandaan?
De stengel van fluitenkruid (die witte schermbloemen in de berm) is hol van binnen en leent zich goed om een fluitje van te maken. Als je dat zelf wil doen, snij dan een stengel af met een knoop (verdikking ter hoogte van een zijtakje) aan één kant. Maak in de lengte een snede en blaas zo hard je kunt via het open uiteinde.

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Joep Thurlings op

    Op 23 april het linker deel van deze route gefietst. Helaas is door werkzaamheden de dijk na knooppunt 36 volledig geblokkeerd. De werkzaamheden duren tot 17 juli 2021. Fiets daarom bij knooppunt 55 via knooppunt 54 naar knooppunt 39.
    Dit routedeel is geen 45 km! Onze teller gaf bijna 40 km aan. Volgens de ANWB-knooppuntenroute is dit deel 38,3 km.
    Je komt, zoals het kaartje aangeeft, niet door het dorpje Vuren! Vanaf Fort Vuren ga je eerst noordwaarts en daarna naar het oosten, vervolgens noordwaarts naar knooppunt 27.