Nieuw: de langste fietsbrug van Europa! Waar? In Oost-Groningen

1

De langste fietsbrug van Europa? Die ligt in Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad. De 3,5 meter brede brug is op 1 februari geopend en is vernoemd naar de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt, Pieter Smit. Maar ja, hoe lang is-ie nou precies?

Langste fietsbrug

Overal uitzicht!

Langste fietsbrug van Europa

Allereerst: de Pieter Smitbrug in Oost-Groningen is niet alleen een fietsbrug, maar ook een wandelbrug. Dus feitelijk is het langste fiets- én voetgangersbrug van Europa. Honderden meters fiets- en wandelplezier kun je er beleven, om precies te zijn 800. Daarbij heb je eindeloos veel uitzicht op de omgeving. De brug bestaat uit vier gecombineerde bruggen: een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Langste fietsbrug

Zie je de op- en afstapplek?

Icoon in het landschap

Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

TIP! Route Oldambt / Blauwestad
Combineer je bezoek aan de iconische nieuwe brug met de route Oldambt / Blauwestad uit FIETSACTIEF NUMMER 5 – 2020. Geen abonnee en/of geen toegang tot het route-archief? Je bestelt dit nummer eenvoudig HIER, ZONDER VERZENDKOSTEN

Aandacht voor natuur

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Bereikbaarheid

Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer. Kijk op PIETER SMITBRUG of bekijk deze video voor een indruk:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Barbara Both op

    Fietsen het mooiste wat bestaat. Dan geeft zo,n nieuwe brug weer 1001 nieuwe mogelijkheden.
    GEFELICITEERD