Wereldprimeur: virtueel naar het Mauritshuis – in gigapixel formaat

0

Het Mauritshuis is sinds kort niet alleen fysiek te bezoeken, maar ook in een nieuwe virtuele maar levensechte omgeving. Het museum is als eerste ter wereld geheel in gigapixel-formaat gedigitaliseerd. Je hoeft dus niets te missen als je virtueel naar het museum gaat! 

Door de koppeling met de bestaande app (Second Canvas) van het Mauritshuis worden ook de mooiste verhalen achter de meesterwerken onthuld én kan er tot op de kwaststreek worden ingezoomd. Maar liefst 36 meesterwerken, waaronder alle Vermeers, vier Rembrandts, drie Jan Steens, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter, zijn tot in het allerkleinste detail te bewonderen. De Second Canvas-tour op gigapixel-formaat maakt het Mauritshuis voor iedereen over de hele wereld toegankelijk, altijd. Dwaal door de zalen van het oude stadspaleis en ontdek het museum tot in de kleinste details. Laat je meenemen door de schilderijen en ontdek details die je nooit eerder zag.

Museumbezoek vanuit huis: ideaal tijdens lockdown

Schilderijen op gigapixel-formaat zijn niet nieuw, maar een geheel museum gedigitaliseerd in gigapixel-formaat is een wereldwijde primeur Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zijn met 360-graden camera’s gemaakt beelden van het museum en de schilderijen gemaakt. Daarvoor zijn talloze kleine beelden geschoten: elke centimeter is in beeld gebracht. Bij een aantal kunstwerken is het  mogelijk om naar infrarood over te schakelen. Hiermee kun je zien welke aanpassingen de kunstenaar tijdens het schilderproces deed. In Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (c.1615) van Rubens en Brueghel zijn zo bijvoorbeeld twee honden te zien, die uiteindelijk een andere plek kregen.

Bezoekers kunnen het virtuele museum vinden op de website van het Mauritshuis of via de Second Canvas-app van het Mauritshuis. Deze is gratis te downloaden in de App Store en Google Play.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.