Krakende fiets? Gepiep uit het vooronder? Zo los je het op

0

Als je fiets een roestig barrel is (wat we betwijfelen) dan begrijp je wel dat het ding van zich laat horen. Toch kan je geliefde rijwiel ook bij een goede verzorging een piep of een kraak ontwikkelen. Dat kan best irritant zijn. Vooral als het niet lukt om uit te vogelen waar het geluid nou vandaan komt. Daarom dit Stappenplan Krakende Fiets: ontdek de bron en los het op. Zo ga je weer geruisloos op pad. 

Stappenplan Krakende Fiets

1. Sta naast de fiets en schud hem flink door elkaar, til hem een paar centimeter op en laat hem vallen. Hoor je nu het gezochte geluid?

JA
Alles wat nu te horen is zijn rammels, veroorzaakt door speling of onderdelen die los zitten. Schud de fiets en trek aan delen die je verdenkt niet strak vast te zitten. Spatborden zijn berucht, je hoort het direct als ze los zitten. Het aandraaien van alle boutjes helpt meestal, soms zijn tiewraps nodig om bijvoorbeeld kabels vast te zetten.

NEE
Laat een ander het achterwiel van de grond tillen of hang de fiets op. Draai met de hand de trappers rond en schakel alle versnellingen.
2. Hoor je nu het gewraakte geluid? (ga voor NEE door naar vraag 4.)

JA
3. Is het een piepend geluid?

JA
Piepjes wijzen op een gebrek aan smering, slijtage of een combinatie daarvan. Een versleten pedaal- of trapas vervangen is werk voor de fietsenmaker. Maar meestal is het geluid afkomstig van de ketting of de geleidewieltjes van de ketting. Regelmatig smeren met een speciale teflon-olie biedt uitkomst bij derailleurfietsen. Een ketting in een kettingkast is moeilijk te bereiken maar behoeft ook minder frequent onderhoud.

krakende fiets

Piepjes? Smeer met teflon-olie

NEE
Een ratelend geluid uit de aandrijving komt bijna altijd doordat de ketting ergens tegenaan komt. Bij derailleurfietsen zit het probleem vaak in de afstelling van de versnellingen. Dit kun je het beste door de fietsenmaker laten verhelpen, omdat het technische kennis vraagt. Bij fietsen met een kettingkast loopt de ketting daar vaak tegenaan. Een kwestie van goed kijken, duwen, trekken en de kettingkast een beetje buigen zodat de ketting weer vrij kan draaien.

krakende fiets

Beetje duwen, beetje buigen..

NEE (antwoord op vraag 2.)
Stap op de fiets en rijd tot het geluid te horen is. Ga op de pedalen staan en zet flink kracht.
4. Is het geluid nu hoorbaar?

NEE
Verdwijnt gekraak zodra je op de pedalen staat, dan komt het meestal uit het zadel of de zadelpen. Voor beide verbindingen geldt: demonteren, schoonmaken, insmeren met montagepasta en weer in elkaar zetten. De zadelpen kán vastgeroest zitten in het frame. De klemming van het zadel op de pen moet stevig vastzitten, een los zadel kan gevaarlijk zijn.

krakende fiets

Eerst schoonmaken, dan montagepasta

JA
Houd de pedalen stil maar wring en trek aan het stuur alsof je een helling op sprint.
5. Is het geluid nu te horen?

JA 
Een kraak in het stuur komt meestal door een losse of vuile verbinding tussen stuur en stuurpen of tussen stuurpen en voorvork. Alles los- en schoonmaken, insmeren met montagepasta en zorgvuldig monteren is de beste remedie. Controleer altijd alle bouten, een losse kan erg gevaarlijk zijn. Soms volstaat het de schroeven en bouten alleen aan te draaien dus begin daarmee. Kijk ook uit naar kleine scheurtjes in het stuur, vooral lichtgewicht sportfietsen zijn daar gevoelig voor.

krakende fiets

Loshalen, reinigen en weer goed vastmaken!

NEE 
Kraakjes en tikken in het trapstel komen uit de trapas, de cranks of de pedalen. Controleer stapsgewijs de verbindingen. Draai met een pedaalsleutel of een steeksleutel 15 de pedalen aan en controleer de crankbouten, ze moeten goed strak zitten. Ook geschroefde voortandwielen zet je eenvoudig vast. Blijft het geluid dan komt het waarschijnlijk uit de trapas en rest een bezoek aan de de fietsenmaker.

krakende fiets

Controleer stapsgewijs de verbindingen

Benodigheden?
Observatievermogen en geduld zijn belangrijker dan technisch inzicht om een krakende fiets te verhelpen. Geschikt gereedschap maakt elke klus makkelijker. De genoemde geluiden los je op met vrij gewoon gereedschap, zoals schroevendraaiers, steek- en imbussleutels, een combinatietang en tie wraps. Goede teflon-olie voor de ketting en speciale montagepasta zijn te koop bij de betere fietsenmaker.

Lees ook: Vijf basistips voor je fietsonderhoud

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.