Nu in het Limburgs Museum: Machtige Maas (+routetip!)

0

In het Limburgs Museum in Venlo is met de opening van de tentoonstelling Machtige Maas, Muze Monster Moeder en Moordenaar het startschot gegeven voor het landelijk themajaar Ode aan het Landschap. Leuk om te combineren met een mooie fietstocht langs de Maas, met de gratis Maasvallei route!

De Maas stroomt sinds kort door het Limburgs Museum. Zes zalen dompelen je onder in beeld, licht en geluid van een grote groep kunstenaars. Ze reflecteren op de rivier die door de Limburgers liefkozend ‘Mooder Maas’ wordt genoemd. Je voelt de Maas als moeder maar ook als muze, als inspiratiebron voor bijvoorbeeld landschapsschilders. Je ziet ook de Maas als monster, als regenrivier van 130 Limburgse kilometers die hele steden en dorpen kan overstromen. Je leert de Maas kennen als moordenaar, als een door de industrie vervuilde stroom water, vol gif en plastic. 

Gastcurator Servé Hermans brengt met Machtige Maas het theater naar het museum. Hermans – acteur, regisseur en artistiek leider bij Toneelgroep Maastricht – verzamelde speciaal voor deze multidisciplinaire tentoonstelling een kunstenaarscollectief om zich heen. Internationaal vermaarde beeldende kunstenaars als Claudy Jongstra, maar ook componist Kwinten Mordijck en acteur Huub Stapel droegen bij aan Machtige Maas. Met Machtige Maas sluit het Limburgs Museum aan bij het nationale themajaar Ode aan het landschap. Gedurende de tentoonstelling, van 9 oktober 2020 tot en met 5 april 2021, organiseert het Limburgs Museum een coronabestendig randprogramma met lezingen en filmvertoningen over de Maas.

Gratis fietsroute Maasvallei Venlo

Neem je fiets mee (of huur er eentje in de stad!) en fiets meteen de Maasvallei route. Je moet de Maas zelf natuurlijk ook even van dichtbij bekijken als je de expo hebt bezichtigd! Startpunt van deze route is knooppunt 10, vlakbij het Limburgs Museum.

Schilderij: Dirk Wiggers, De Maas bij Kessel. 1913|1914. Olieverf op doek. 56×100 cm

Foto’s: VVV Noord-Limburg en Jan Straus, lid Fotokring Midden Limburg

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.