Nieuwe expo in de Hermitage: Romanovs in de ban van de ridders

0

Te zien vanaf zaterdag 7 november 2020: Romanovs in de ban van de Ridders. De nieuwe expositie in de Amsterdamse Hermitage vertelt het verhaal van tsaren en ridders aan de hand van ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Voor het eerst komen hoogtepunten uit deze wereldberoemde collecties naar Nederland. 

De afgelopen week is voor het eerst sinds lange tijd weer een groot internationaal kunsttransport aangekomen in Nederland. Vanuit Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg zijn zo’n 250 objecten gearriveerd in de Hermitage Amsterdam voor de nieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. Inclusief de drie topstukken van de tentoonstelling: een tientallen kilo’s wegend toernooiharnas uit circa 1500 uit de privécollectie van tsaar Nicolaas I, een uitzonderlijk vijftiende-eeuws drieluik De Aanbidding der Wijzen van Hugo van der Goes en een zeldzaam verguld reliekenkistje van rond 1200 met prachtige afbeeldingen in Limoges-emaille. 

Middeleeuwse kunst voor het eerst in Nederland

De tentoonstelling verhaalt over tsaren en ridders aan de hand van objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Voor het eerst komen hoogtepunten uit deze wereldberoemde collecties samen naar Nederland. Ze brengen de middeleeuwen tot leven, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien. Én de romantische negentiende-eeuwse revival hiervan in Europa en aan het Russische hof. De tentoonstelling, spectaculair vormgegeven, biedt een unieke reis door de tijd die, met medewerking van onder anderen Herman Pleij in de audiotour, kleur geeft aan de Dark Ages.

Romanovs in de ban van de ridders is te zien tot in de zomer van 2021. Online tickets zijn nu verkrijgbaar via hermitage.nl.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.