Fiets de Bossche knooppuntenroute van Katalijn (49 km)

3

Met FietsActief-hoofdredacteur Katalijn Verel is het lekker bourgondisch toeren. ’s Hertogenbosch is haar Heimat zogezegd, en ze kent dan ook de leukste en smakelijkste afstapplekken. Ook in het groen rond de stad weet ze de weg, zoals blijkt uit deze knooppuntenroute die ze samenstelde.

knoopuntenroute

Zowel dit zonnige bankje als het pontje kom je tegen onderweg

Cadeau: knooppuntenroute van Katalijn

Den Bosch is mooier dan Parijs… aldus een bekend carnavalslied. Dát durf ik niet te beweren. Maar het is wel heerlijk thuiskomen in deze gezellige stad, met zijn oude straatjes en pleintjes. Hieronder de route en een aantal van mijn Bossche favorieten!

RONDJE ‘S HERTOGENBOSCH
Startpunt met de auto
Parkeergarage Sint-Jan, Hekellaan 25: KP 84 ­(Pettelaarseweg)
Startpunt NS-station ‘s-Hertogenbosch
KP 53 via 88 naar startpunt 84
Route (49 km)
Volg KP84 – 63 – 64 – 21 – 76 – 77 – 20 – 79 – 82 – 72 – 78- 83 – 37 – 70 – 90 – 41- 42 – 43 – 70 – 68 – 67 – 66 – 29 – 28 – 10 – 10 – 14 – 61 – 62 – 23 – 22 – 21 – 54 – 84

Parkeertip
Voordelig parkeren? In de buurt van het startpunt, een ruime 5 minuten fietsen, parkeer je voor 4 euro per dag bij dit P+R Transferium Pettelaarpark. Vandaaruit is het de lange Pettelaarseweg af fietsen naar het startpunt.

knooppuntenroute

Prachtig uitzicht!

De Bossche favorieten*

Het Veulen
Mijn stamkroeg aan dé terrasstraat in de Uilenburg. Perfect voor een speciaalbiertje of gewoon een goede kop koffie in een gemoedelijke sfeer. De doppen van de pelpinda’s mag je gewoon op de grond gooien. Het is hier lekker mensen én fietsen kijken, want vanuit het café kijk je uit op een fietsenwinkel. Doe Boris en Luuk de groeten van me! Korenbrugstraat 9A, kijk op Het Veulen

Eetbar Dit
Voor een snelle hap in een hip sfeertje moet je bij Eetbar Dit zijn in de Snellestraat – dat sowieso vol leuke ­adressen zit. Worstenbroodjes, garna­lenkroket­ten, flammkuchen… Dit is ­lekker. Snellestraat 24-26, kijk op Eetbar Dit

knoopuntenroute

Eetbar Dit

De Uilenburg
Niet alleen voor de terrasjes moet je in de Uilenburg zijn. Het is fijn slenteren door de straatjes, met hun monumentale panden. Vanuit hier kun je ook een ­boottocht over de Binnendieze maken. Bij antiekwinkel La Folie in een oud wijnpakhuis struin je tussen de kroonluchters, spiegels en religieuze beelden. Uilenburg 1, kijk op La Folie Antiek en Dagje Den Bosch

Drab
Ik ben gek op (lees: verslaafd aan) ­koffietentjes. Menig fietstocht heeft dan ook een cappuccino-stop. In Den Bosch moet je zijn in de ‘huiskamer’ van Drab. Deze koffieknapen behoren tot de top-5 van Nederland. Ook het zelf­gemaakte bananenbrood is lekker! Kruisstraat 12, kijk op Drab

knooppuntenroute

Voor ’n lekker bakkie drab

Museum Slager
Het Noordbrabants Museum in het oude Bossche gouvernementspaleis is een ­culturele aanrader. Ook ben ik erg gecharmeerd van Museum Slager in de schaduw van de Sint-Janskathedraal (steek een kaarsje op bij de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch). In dit kleine museum maak je kennis met de schilderkunst van de Bossche familie Slager: acht schilders uit drie generaties. Er zijn ook wisseltentoonstellingen met werk van andere kunstenaars. Verwersstraat 41, kijk ook op Het Noordbrabants Museum. Choorstraat 8, kijk op Museum Slager en Stichting Nationaal Monument Sint Jan

knooppuntenroute

Het Bossche Broek
Vanuit het centrum fiets je zo het groen in van de Bossche Broek. Nergens in ons land ligt een natuurgebied zo dicht bij de stad. De moerasgronden vormden vroeger een natuurlijk verdedigingswerk. Je vindt er weilanden, water, rietkragen, gras- en hooilanden. Bezoekerscentrum Het Bastionder van Het Groene Woud ligt er ook. Bastion Oranje 1, kijk op Erfgoed ’s Hertogenbosch

Meer weten over de gloednieuwe Gazelle waar Katalijn op fietst?
Lees dan: Gazelle Chamonix C7 HMS Proefrit

*Door coronamaatregelen zijn sommige afstapplekken wellicht gesloten of bieden ze alleen afhaalmogelijkheden

Deel.

Over de auteur

3 reacties

  1. Dit lijkt ons een hele mooie route, maar waarom geen parkeerplaats buiten de stad aangegeven?
    Nu komt je natuurlijk voor torenhoge parkeerkosten te staan als je er een dagje van wil maken.

  2. Redactie FietsActief op

    Goed punt, we hebben een voordelige parkeertip toegevoegd, zie route hierboven!

  3. klingting-6294 op

    Erg leuk idee maar een overzichts kaartje erbij plaatsen geeft een goede indruk hoe de route loopt die dan eventueel te verlengen (of te verkorten natuurlijk) is