Najaarstip: fietsen in Friesland langs het water

0

Friezen zijn de gelukkigste inwoners van Nederland en ze behoren tot de gezondste mensen ter wereld. Hun geheim? Water. Onderzoek wijst uit dat mensen die aan het water wonen over het algemeen een betere mentale gezondheid hebben. Pik hier een graantje van mee en ga een paar dagen fietsen in Friesland langs het water!

fietsen in Friesland

Fietsen in Friesland

‘Leve het water’ is het thema van Friesland in 2020. Met de Waddeneilanden heeft Friesland een enorme kustlijn en de provincie zelf bestaat voor 50 procent uit water. Beekjes, rivieren, meren, vaarten, plassen, baggersloten en singels: in Friesland kennen ze meer woorden voor de wateren dan voor brood. De Friezen verdreven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en bouwden terpen voor een drogevoetengarantie.

Water kom je hier overal tegen: de leukste fietspaadjes leiden je er vlak langs. Kijk maar naar deze 10 verrassende fietsroutes in Friesland. Dan vind je routes langs het Wad, het riviertje de Linde, terpen, Elfstedenstadjes, historische dijken en watersportgebieden. En pik meteen een van de bijzondere waterevenementen mee!

Niet te missen events: Leve het water 2020

Other.Worldly, Fries Museum
Met Other.Worldly toont het Fries Museum de mysterieuze onderwaterwereld in al haar facetten; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Osedax van Edgar Cleijne en Ellen Gallagher. In deze installatie maak je een hypnotiserende reis langs een booreiland, betoverende zeedieren en deinende planten.
15 februari t/m 3 januari 2021 – Leeuwarden

100 jaar Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed
Het oudste stoomgemaal ter wereld speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal dat de Friezen droge voeten houden. Er zijn speciale draaidagen, waarop het gebouw en de Friese boezem beneveld zijn met stoom. Een spectaculair gezicht. De draaidagen worden bekend gemaakt op de website.
Hele jaar geopend – Lemmer

11fountains
Door de klimaatverandering weten we niet of hij er ooit nog komt, de inmiddels wereldberoemde Elfstedentocht op de schaats. Elf steden verbonden door water. Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân verrijkt met 11 nieuwe bronnen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars ontwierpen op basis van Friese en eigen historie een unieke fontein voor alle Elf Steden.
Circa maart t/m oktober. De fontein in Leeuwarden en Dokkum staan het hele jaar aan.

Oesterwandelingen
Met laagwater neemt local Gerrit je mee het Wad op. Gerrit is eilander, jutter en visserman, hij weet alles over het Wad, de getijden, wat er leeft en wat je daarvan kan eten. Je plukt je eigen oester. Maar hoe eet je ze? Wat eet en drink je erbij? In de jutterstuin staan de lekkerste ingrediënten en smaakmakers klaar om onbeperkt van je zelfgeplukte oesters te genieten.
Vlieland

Ga voor mee events naar friesland.nl/water en wadtodo.nl/water

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.