Top 10: op de fiets door het eeuwenoude oosten van Ierland

0

Wat er zo bijzonder is aan het eeuwenoude oosten van Ierland? Deze indrukwekkende regio neemt je mee terug in de tijd tot wel 5000 jaar geleden. Hier beleef je het verleden van de Ierse geschiedenis door de alle verhalen over cultuurschatten en bijzondere natuur. Wanneer de tijd rijp is om weer op vakantie te gaan naar Ierland, kun je aan de hand van deze 10 tips deze prachtige regio op de fiets ontdekken. 

1 Brú na Bóinne UNESCO World Heritage Site
Ervaar het magische gevoel van levende historie in het gebied naast River Boyne in County Meath. De plek dateert uit de tijd voor de piramides, bevat een van ’s werelds meest belangrijkste prehistorische landschappen en omvat de grootste collectie van megalithische kunst in Europa. Hier vind je meer informatie over Brú na Bóinne, ook wel Newgrange genoemd.

2 Kilkenny
Een historische stad waar het erfgoed overal zichtbaar is. Bewonder het oude Kilkenny Castle en wandel over de straten met kinderkopjes, terwijl je geniet van de moderne sfeer, de goede keuken en fantastische Ierse pubs. Hier vind je meer informatie over Kilkenny.

3 Glendalough
Ervaar het Ierland van heiligen en geleerden op deze rustige bestemming in County Wicklow. De kloosterstad, gesticht in de 6e eeuw, is net zo indrukwekkend als de uitzichten over het omringende dal. Hier vind je meer informatie over Glendalough.

4 Hook Head Lighthouse
Reis terug in de tijd in de oudste werkende vuurtoren ter wereld in County Wexford: Hook Head Lighthouse. Overwin je hoogtevrees, beklim de trappen naar het uitkijkplatform en geniet van een eindeloos uitzicht over zee terwijl je luistert naar de verhalen van het leven als vuurtorenwachter. Hier vind je meer informatie over Hook Head Lighthouse.

5 Dunbrody Famine Ship
In County Wexford leer je meer over de Ierse hongersnood op een authentieke reproductie van een emigrantenschip uit 1840. Gekostumeerde personages en interactieve tours laten niets aan de verbeelding over en nemen je mee naar vervlogen tijden. Hier vind je meer informatie over Dunbrody Famine Ship.

6 Clonmacnoise, County Offaly
Deze eeuwenoude kloosternederzetting aan de oevers van River Shannon dateert uit 548. Wandel langs de uitgestrekte ruïnes van een kathedraal, een kasteel, een hoge ronde toren, meerdere kerken, twee belangrijke kruizen en een groot aantal christelijke grafstenen. Hier vind je meer informatie over Clonmacnoise, County Offaly.

7 Titanic Experience
Treed in de voetsporen van de passagiers en ga aan boord van de Titanic bij het pittoreske Cobh, County Cork, de laatste aanleghaven van het schip. Bekijk ‘Heartbreak Pier’ en leer alles over de noodlottige vaart in de Titanic Experience. Hier vind je meer informatie over de Titanic Experience.

8 Irish National Stud
Zie met eigen ogen waarom de Ieren koning te paard zijn bij een van ’s werelds meest toonaangevende fokkerijen voor volbloedrassen in County Kildare. Sluit je bezoek af met een bezoek aan de aangrenzende Japanse tuinen, een natuurjuweeltje van de bovenste plank. Hier vind je meer informatie over Irish National Stud.

9 Rock of Cashel
Een spectaculaire historische bezienswaardigheid: het icoon van County Tipperary is geliefd vanwege het rijke culturele erfgoed. De imposante muren omvatten een grote ronde toren, een eeuwenoude kathedraal en de mooiste Romaanse kapel van het land. Hier vind je meer informatie over Rock of Cashel.

10 Cavan Burren Park
Ontdek dit idyllische en fascinerende landschap in County Cavan, dat zowel geologisch als archeologisch zeer de moeite waard is. Leuk voor een wandeling ter afwisseling van het fietsen. In verschillende trails en een interactief centrum leer je meer over de geschiedenis van dit gebied. Het maakt deel uit van UNESCO Marble Arch Caves Global Geopark. Hier vind je meer informatie over Cavan Burren Park.

Gratis fietsroute in Ierland

Het is makkelijk om je eigen fietsroutes uit te stippelen in het oosten van Ierland, er zijn genoeg rustige landweggetjes te ontdekken. Liever een kant en klare gratis fietsroute? De Waterford Greenway is een aanrader en leidt langs Normandische kastelen, middeleeuwse ruïnes en een Vikingnederzetting. Klik hier om meer weten te kmen over het oosten van Ierland. Meer informatie over fietsen in Ierland vind je hier. Ben je al een paar jaar abonnee? In nummer 2 2017 stond een mooi verhaal over fietsen in Ierland, waarbij ook de oostkust aan de orde werd meegenomen.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.