Nieuw in Zierikzee: Job Baster Huisje

0

Zierikzee is sinds deze zomer een bijzonder adresje rijker: in het hart van de eeuwenoude binnenstad opende het Job Baster Huisje de deuren. Dit compleet nieuw vakantiehuis ligt op een historisch plekje: een leuke uitvalsbasis voor een fietstocht langs de monumenten van Schouwen-Duiveland!

Het Job Baster Huisje ligt in een grote stadstuin aan het mooie Havenpark, middenin Zierikzee. Het huisje heeft twee slaapkamers, een kitchenette, badkamer en eigen tuin. Het ligt achter het patriciërshuis van wijlen Job Baster, de meest bekende inwoner die Zierikzee ooit heeft voortgebracht. De achttiende-eeuwse geneesheer was een autoriteit op het gebied van geneeskunde en natuurlijke historie. Recht voor de deur staat een beeldje om hem te gedenken. In de afgelopen eeuw hebben verschillende huisartsen hier hun praktijk gehouden. Ook de voormalig praktijkruimte is te huur als vakantiewoning.

 

Nieuw vakantiehuis in Zierikzee

Het huisje ligt op een mooi centrale plek in Zierikzee, op loopafstand van het stadsplein- en museum, de haven en Dikke Toren. Neem een kijkje in het Stadhuismuseum Zierikzee, hier vind je de drie meter hoge grenenhouten buffetkast beplakt met schelpen die ooit van Baster was. Het schelpenbuffet is erkend als cultuurgoed van nationaal belang. Ook op de fiets kom je sporen van hem tegen: in 1721 liet hij in Schuddebeurs een buitenplaats aanleggen, Buytensorge.

Gratis fietsroute Schouwen-Duiveland

Houd je van historie? Rijd dan zeker de gratis VVV-route Monumentaal Fietsen, langs historische monumenten op Schouwen-Duiveland. De verbinding met open zee heeft hier voor veel welvaart gezorgd, dat zie je bijvoorbeeld terug in de meer dan 500 rijksmonumenten van Zierikzee. In de oude stadshaven meerden ooit grote koopvaardijschepen aan, tot de Gouwe verzandde. Daardoor stokte de bouw van de Dikke Toren op 62 meter. Je ontdekt met deze route ook monumenten in Brouwershaven, Renesse en Haamstede. En natuur: van duinen tot bossen en uitgestrekte natuurgebieden.

Beeld Zierikzee en Schouwen-Duiveland: www.beeldbank.zeeland.nl, Ben Biondina en Ben Seelt

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.