Cortina Mozzo Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de stadsfietsen op een rij. Dit is de Cortina Mozzo: ‘Hij oogt zo lekker dat je de techniek die erin zit bijna zou vergeten‘.

Cortina Mozzo

Je zou bijna de techniek vergeten…

Cortina Mozzo

StudioMOM is een ontwerpstudio in Arnhem, Kruitbosch is fietsfabrikant te Zwolle. Wat die twee met elkaar
te maken hebben? Ga ik nu vertellen.Kruitbosch maakt Cortina-fietsen, die tot voor kort vooral verkocht werden vanwege de gunstige prijs. Maar voor de rest waren ze nogal kleurloos. Tot de mensen van StudioMOM zich ermee gingen bemoeien. Met een vast team van zeven mensen en nog wat losse ­specialisten stortten ze zich op het ­ontwerp en de afwerking van de Cortina-fietsen. Ze dachten na over kleur, materiaal­gebruik, oppervlaktestructuur, manier van lakken, decoratie, belettering en meer van dat.

Mooie stadfiets

Het resultaat is de fiets die je hieronder ziet. Tjonge, wat is de 2020-uitvoering van de Cortina Mozzo een mooie ­stadsfiets geworden. Ik kan niet anders zeggen. Hij oogt zo lekker dat je de techniek die erin zit bijna zou vergeten. Maar niet helemaal: de Mozzo heeft ­riemaandrijving, een 8-speed versnellingsnaaf, AXA-slot en schijfremmen.

Eerst maar eens een rondje. De zit is zeer ontspannen, zeker als je de verstelbare stuurpen in zijn hoogste stand zet. Hij loopt mooi, al is onze riem aan het begin wat te strak aangespannen. Zo’n riem is niet echt flexibel, dus een juiste spanning is een vereiste. Als we hem iets minder strak hebben gesteld, gaat het al een stuk beter. Dan kun je ook ten volste gebruik maken van de acht versnellingen. Ja, fijn fietsje. Hij is er in vijf kleuren in zowel heren- als damesuitvoering. Ik werk niet in een ontwerpstudio, maar als ik de Mozzo zou kopen, zou ik persoonlijk de banden omwisselen voor zwarte exemplaren. Deze vleeskleurige wangen zijn me net wat teveel van het goede. Maar smaken verschillen.

Cortina Mozzo

Smaken – ook qua banden – verschillen

Cortina Mozzo

Bovenaanzicht op de achterdrager

Details
Deelbaar frame
Om een fiets met riemaandrijving te kunnen rijden, moet je de riem op ­termijn kunnen vervangen. Een kunststof riem is niet deelbaar zoals een ­ketting, en dus moet het frame ‘open’ kunnen. Dat gaat bij de Mozzo door vier inbusbouten los te draaien en het tussenstukje te verwijderen. Oude riem eraf en een nieuwe erop, klaar. Kun je ook gewoon laten doen, hoor.

Draaischakelaar
Makkelijk hoor, zo’n draaischakelaar. De 1 is licht, de 8 zwaar. De kabel loopt aan de linkerzijde van de onderbuis het frame in, en komt aan de onderzijde bij het trapstel weer naar buiten.

Cortina Mozzo

Nette voorverlichting

Plussen & minnen

+ mooi ontwerp
– te mooi voor de stad?
– kleur banden

De Cortina Mozzo kost € 999,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.