Omgaan met drukte op het fietspad? 5 tips

0

Het weer is mooi, de zomer zingt, het fietspad roept je. En niet alleen jou, maar ook al je enthousiaste medefietsers. Enige drukte op het fietspad is daarom wel (weer) te verwachten. Dat betekent goed opletten om gevaarlijke situaties te voorkomen. 5 simpele tips voor omgaan met drukte op de weg.

omgaan met drukte

Zien anderen wat jij doet?

Omgaan met drukte op het pad

1. Aandacht
Het lijkt zo simpel, en is van groot belang: wees bezig waar je mee bezig moet zijn als het druk is. Fietsen en wat er om je heen gebeurt. Matig je snelheid en zet je beleefdheid in. Is je aandacht afgeleid van het verkeer, maar neem je er wel deel aan, dan leidt dat tot ongelukken..

2. Wat doet die nou weer?
Heb je aandacht, dan kun je ook in de gaten houden waar anderen mee bezig zijn. Soms met heel andere zaken, soms zijn andere fietsers of verkeersdeelnemers onbeschoft. Signaleer je dat bijtijds, dan kun je gevaarlijke situaties voor zijn.

3. Zien anderen wel wat jij doet?
Niet alleen let je op wat anderen doen, bekijk ook of zij zien wat jij doet. Met name als je op een e-bike rijdt, is dit van belang. Vooral voor auto’s is het vaak lastig te zien dat je op een e-bike rijdt. Daarnaast gaan niet alle e-bikers even snel. Kortom: als e-biker is je snelheid voor anderen lastig in te schatten. Houdt hier rekening mee!

4. Controle
Zorg dat je je fiets goed kent en deze onder controle hebt. Weer geldt dit met name voor e-bikes. Heb je net een nieuwe, fiets dan bijvoorbeeld de eerste 150 kilometer in een lage ondersteuningsstand. Zo leer je rustig hoe je fiets reageert bij remmen en optrekken.

5. De regels
Het klinkt wat schools, maar toch: zorg dat je de verkeersregels goed kent. Dit geeft zelfvertrouwen. Onzekerheid over hoe en wat leidt ook tot risicovolle situaties. Testen hoe het staat met jouw kennis? Doe deze test van VVN.

JOUW TIP?
Heb jij nog een goede tip om om te gaan met drukte op de paden? We horen het graag. Reageer hieronder!

Lees ook: Zo blijf je lekker fietsen bij warmte

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie