Omgaan met drukte op het fietspad? 5 tips

4

Het weer is mooi, de lente lonkt, het fietspad roept je. En niet alleen jou, maar ook al je enthousiaste medefietsers. Enige drukte op het fietspad is daarom wel weer te verwachten. Dat betekent goed opletten om gevaarlijke situaties te voorkomen. 5 simpele tips voor omgaan met drukte op de weg.

Zorg dat je je fiets goed kent en deze onder controle hebt

Omgaan met drukte op het pad

1. Aandacht
Het lijkt zo simpel, en is van groot belang: wees bezig waar je mee bezig moet zijn als het druk is. Fietsen en wat er om je heen gebeurt. Matig je snelheid en zet je beleefdheid in. Is je aandacht afgeleid van het verkeer, maar neem je er wel deel aan, dan leidt dat tot ongelukken..

2. Wat doet die nou weer?
Heb je aandacht, dan kun je ook in de gaten houden waar anderen mee bezig zijn. Soms met heel andere zaken, soms zijn andere fietsers of verkeersdeelnemers onbeschoft. Signaleer je dat bijtijds, dan kun je gevaarlijke situaties voor zijn.

3. Zien anderen wel wat jij doet?
Niet alleen let je op wat anderen doen, bekijk ook of zij zien wat jij doet. Met name als je op een e-bike rijdt, is dit van belang. Vooral voor auto’s is het vaak lastig te zien dat je op een e-bike rijdt. Daarnaast gaan niet alle e-bikers even snel. Kortom: als e-biker is je snelheid voor anderen lastig in te schatten. Houdt hier rekening mee!

4. Controle
Zorg dat je je fiets goed kent en deze onder controle hebt. Weer geldt dit met name voor e-bikes. Heb je net een nieuwe, fiets dan bijvoorbeeld de eerste 150 kilometer in een lage ondersteuningsstand. Zo leer je rustig hoe je fiets reageert bij remmen en optrekken.

5. De regels
Het klinkt wat schools, maar toch: zorg dat je de verkeersregels goed kent. Dit geeft zelfvertrouwen. Onzekerheid over hoe en wat leidt ook tot risicovolle situaties. Testen hoe het staat met jouw kennis? Doe deze test van VVN.

JOUW TIP?
Heb jij nog een goede tip om om te gaan met drukte op de paden? We horen het graag. Reageer hieronder!

Lees ook: Afdalen op de fiets? 9 tips, ook voor de e-bike 

Deel.

Over de auteur

4 reacties

 1. Wim Hartman op

  Mooi al die tips, maar bij minstens 50% van de racefietsen ontbreekt een bel! Deze is onontbeerlijk nodig op fietsenpaden .

 2. In toenemende mate worden we geconfronteerd met spookrijders op ons fietspad,zowel oude en jonge mensen met stadsfiets, E-fiets- racefiets- bakfiets- bromfiets, met of zonder kinderen. Beseffen deze mensen wel waar ze mee bezig zijn. Zij, de spookrijders, zorgen voor een gevaarlijke situatie die ten koste gaat van onze veiligheid. Deze, Nieuwe Nederlandse ziekte” je niet aan de regels houden”, zorgt ervoor dat we met steeds minder plezier gaan fietsen. Excuus is er niet voor het spookrijden,waarbij bv. ouders met kinderen wel een heel slecht voorbeeld geven, wielrenners die voor het plezier kilometers maken, wat zoek je aan de verkeerde kant van de weg?
  Waar de spookrijder zijn vrijheid neemt, verliezen wij hem.
  SPOOKRIJDERS STOP HIERMEE.

 3. Yvonne de Haan op

  De fietspaden zijn vaak smal en worden steeds drukker. Blijf niet breeduit naast elkaar fietsen, maar achter elkaar. Dat scheelt gevaarlijke situaties. Ik fiets heel veel in de duinen en zie vaak daardoor bijna ongelukken gebeuren.

 4. Nelly van Dongen op

  Geachte heer/mevrouw.

  Als race-fietsers en mountainbikes op drukke fietspaden verplicht worden om achter elkaar te fietsen i.p.v. met twee of drie man NAAST elkaar, scheelt dat al heel veel ergernissen.

  Bovendien rijden de racefietsers en de Mountainbikes veel te hard op de fietspaden, eng gewoon die hoge snelheden. Daar moet ook een beperkingen voor komen.