Tekenbeet voorkomen? Dit kun je doen

0

Als er één wezentje is dat hoe dan ook geen 1,5 meter afstand houdt, is het wel de teek. Deze kleine parasiet doet juist graag het tegenovergestelde: lekker dicht op je huid zitten. Jeetje, moet je daar in deze tijden ook nog aan denken? Eigenlijk is dat wel een goed idee ja. Daarom: een tekenbeet voorkomen? Dat kan met deze vijf tips.

Tekenbeet voorkomen

Je fietst een stukje en stapt lekker af om even te gaan zitten op een bankje. Of dat nu in het bos is, bij een berm of een weiland, of zelfs in je eigen tuin: het zijn allemaal situaties waarbij je een tekenbeet kunt oplopen. Want deze kleine spin look-alike komt voor in heel Nederland. Om precies te zijn in bos, duin, heide, beschutte weilanden, parken en tuinen.

Ze zitten vooral in hoog gras, op struiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op dieren, maar ook op mensen. Zo lopen jaarlijks ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Meestal tussen maart en oktober, want ze worden actief als de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt.

De vijf tips

  1. Draag dichte schoenen
  2. Draag speciale tekenwerende sokken
  3. Draag een shirt met lange mouwen en een lange broek
  4. Smeer je onbedekte huid in met Deet
  5. Blijf op de paden
tekenbeet voorkomen

Tip 2: Draag tekenwerende sokken. Deze zijn bijvoorbeeld van CarePlus

tekenbeet voorkomen

Tip 5: Blijf op de paden…

Tekencontrole

Ondanks deze tips kun je toch een teek op de kop tikken. Controleer jezelf daarom altijd meteen als je thuis bent: hoe eerder hoe beter. Controleer warme plekken van je lichaam goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Bekijk ook de randen van je ondergoed en je haargrens in je nek en achter je oren. Teken kunnen erg klein zijn, gebruik eventueel een speiegel en een loep.

Tock een teek op de kop getikt?

Je verwijdert teken het beste met een tekenkaart. Idealiter binnen 24 uur, dan is de kans op infectie het kleinst. Deze kaarten zijn er van allerlei aanbieders, zoals Tekenkaart. Je tekenbeet kun je vervolgens melden op Tekenradar. Daar zie je ook hoveel meldingen er landelijk zijn, en vind je nog meer informatie over teken en de ziekte van Lyme.

tekenbeet voorkomen

Ga niet pielen met een pincet, een kaart werkt beter

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.