Perfect voor het vroege voorjaar: citytrip Vlissingen

0

Duinlodges en ‘urban villa’s’, pal achter de boulevard en op gemakkelijke fietsafstand van hartje stad: Noordzee Resort Vlissingen is een fijne uitvalsbasis. De houtkachels maken het ook buiten de zomermaanden een ideaal plekje.

Het is een verscholen plekje, perfect balancerend op de rand van stad en strand. “Zelfs mensen die in Vlissingen wonen zijn verrast als ze dit zien”, zegt Ineke van Noordzee Resort Vlissingen. Het kleinschalige park is mooi aangelegd, het is net alsof je hier midden in de duinen staat. Door helmgras (duingras) is er een heel natuurlijke afscheiding rond de vakantiehuizen. Zo heb je lekker wat privacy binnen en op het terras terwijl je toch een gevoel van ruimte houdt. Wij hebben een vrijstaande met hout beklede duinlodge, maar er zijn ook leuke zonnige ‘urban villas’ met groen sedum dak. Kacheltjes hebben ze allemaal, ideaal zo in het vroege voorjaar!

   

Leuk strandpaviljoen in Vlissingen: Panta Rhei

Met een eigen sleutel kunnen we een poort door en het trappetje op naar de boulevard. We staan zó boven, waar we meteen lekker kunnen uitwaaien na de autorit. Even een koffie bij het fijne strandpaviljoen Panta Rhei, waar we haast 360 graden uitkijken over zee, en dan maken we een flinke strandwandeling. Eerst nemen we een kijkje bij het Wereld Windorgel, op het puntje van de Nolledijk. Het waait lekker door dus we horen allerlei vreemde, haast buitenaardse geluiden door de bamboebuizen waarin gaten zijn gemaakt. Even verderop klappen enorme golven op de kust, altijd mooi om te zien. We wandelen achter de boulevard langs terug, via de watertoren uit 1896 en het mooie historische villawijkje waar het park aan grenst.

Goed restaurant op de boulevard van Vlissingen

Voor die avond hebben we gereserveerd bij Brasserie BLVD: precies op de plek waar ‘ons’ trappetje vanuit het park op de boulevard uitkomt. Die reservering blijkt geen verkeerd idee: het is een heel klein restaurantje dat gauw vol zit. Waarom merken we al snel: wat een goede keuken! De kaart staat vol verrassende gerechten. Het uitzicht over het Badstrand en de lichtjes van Breskens aan de overkant krijg je er gratis bij. Terug bij het huisje steken we nog even de houtkachel aan voor we ons bed in rollen. Als ik ga slapen hoor ik in de verte een schip naar zee tuffen. ’s Ochtends word ik wakker met geluid van meeuwen. De zee roept!

Fietsroute ‘Vlissingen aan het front’

De volgende dag stappen we op de fiets, voor de route ‘Vlissingen aan het front’. In en rond de stad vind je enorm veel vestingwerken, want in Vlissingen is regelmatig strijd geleverd de afgelopen eeuwen. De Spanjaarden en de Fransen (onder leiding van Napoleon) lieten hier hun sporen achter. We fietsen over de kilometerslange boulevard richting centrum en doen eerst nog even een kop koffie bij de Gevangentoren, een restant van een stadspoort uit de vijftiende eeuw. Ze hebben hier ook bijzonder gebak, dus je bent gewaarschuwd…

  

Knooppuntfietsen naar Bevrijdingsmuseum Zeeland

De route leidt ook langs bunkers en verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog, een mooie aankondiging van het museum dat we met onze fietstocht combineren: Bevrijdingsmuseum Zeeland, zo’n 17 km van Vlissingen. De film aan het begin is erg indrukwekkend, zeker niet overslaan dus (of niet in z’n geheel). De getuigen die vertellen over hun kindertijd in WOII, gecombineerd met authentieke zwart-wit beelden, komt echt binnen. De opstelling is verder zo gemaakt dat je ook heel goed het gevoel mee kunt krijgen zonder direct alles te moeten lezen. Pik ook het Bevrijdingspark mee, hier zijn opstellingen uit de Slag om de Schelde nagebouwd compleet met bunkers, een baileybrug, versperringen en Shermantanks.

Op de fiets langs Fort Rammekens

Het museum is gemakkelijk te vinden: via de fietsknooppunten kom je er tussen 45 en 87 vanzelf langs. Vanuit de route Vlissingen aan het front is het zo’n 10 km extra heen en weer vanaf knooppunt 92 bij natuurreservaat rond Fort Rammekens. Het is het oudste zeefort van West-Europa, gebouwd in opdracht van Karel V in 1547. Van half april tot eind oktober is het grotendeels vervallen fort op zaterdag- en zondagmiddag te bezoeken. De toegangspoort van het Fort Rammekens is sowieso leuk om even mee te pikken (zie boven). Het imposante hoofd van Neptunus op de sluitsteen van de poort. De laatste dag maken we een lange strandwandeling en warmen daarna op bij de houtkachel. Potje schaken… lekker knus! 

 

Beeld Linda Korsten, Largo Noordzee Resort Vlissingen en www.beeldbank.zeeland.nl

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.